İçindekiler
- 1 Google Ads Reklam Modeli Nedir?
- 2 Google Ads Tıklama Başına Reklam Modeli Nedir?
- 3 Gösterim Başına Reklam Modeli Nasıl Çalışır?
- 4 Google Adwords ile Google Adsense Arasında Fark Var mı?
- 5 Google Adwords Nasıl Kullanılır?
- 6 Google PPC Reklamları Nedir?
- 7 Google Adwords Hesabı Nasıl Oluşturulur?
- 8 Sitenizin Google Ads için Uygun Olup Olmadığını Nasıl Anlayabilirsiniz?
Google Ads; işletmelerin internet üzerinden reklam satmalarını sağlayan bir platformdur. Google bir dizi reklam modeli bulunuyor ve bazıları diğerlerinden daha pahalı olurken, bazıları belirli pazarlara yöneliktir. İşletmeniz için hangi reklam modelinin iyi olduğuna karar vermek zorlayıcı olabilir.
Google reklam verenlerin hedef kitlelerine ulaşmak için kullanabilecekleri bir dizi farklı reklam modeline sahiptir.
- Bir reklam verenin reklamlarına yapılan her tıklama için ne kadar ödediği olan tıklama başına maliyet modelidir. Hem metin hem de görüntülü reklamlarla kullanılabilir.
- Reklam verenin reklamlarının her 1000 gösterimi için, ne kadar ödediği olan 1000 gösterim başına maliyet modelidir.
- Bir reklam kampanyasının maliyetlerini düşüldükten sonra ne kadar para kazandığını ölçen tıklama başına maliyet net marjdır.
Her biri kendi avantajları ve dezavantajları olan çeşitli reklam modelleri mevcuttur ve içlerinde en popülerleri; PPC, TBM ve BGBM reklam modelleridir.
Google Ads Reklam Modeli Nedir?
Reklamı yapılan ürün ya da hizmetle ilgilenme olasılığı en yüksek olan kullanıcılara reklam göstermeye dayanan Google Ads reklam modelleri, teklif vermeye ve web sitelerine reklam yerleştirmeye dayanır.
Şirket; arama sonuçları sayfalarındaki alanı, reklam verenlere açık artırmayla satar ve ardından, reklamları görüntülemek için seçilen web sitelerine, kaç kişinin tıkladığına bağlı olarak ödeme yapar.
Aynı zamanda Google’ın reklamları hedeflemek için; bir kullanıcının arama geçmişi, konumu ve tarama geçmişi gibi verileri kullanır.
Google Ads Tıklama Başına Reklam Modeli Nedir?
İşletmelerin ya da bireysel kullanıcıların, kampanya oluştururken, bazı reklamlara ihtiyacı vardır. Google Ads reklam modelleri, işletmelerin ve kişilerin reklam oluşturmaları ve işletmelerini başka kullanıcılara tanıtmaları için tasarlanmıştır.
Google Ads; tıklama başına maliyet (TBM) fiyatlandırma modeli kullanır. Bu, biri reklamınızı her tıkladığında, sizden ücret alınacağı anlamına gelir.
- Kampanyanızı oluştururken, bir günlük bütçe ve her bir tıklama için, ne kadar ödemek istediğinizi seçersiniz.
- Reklamlarınız daha sonra, seçtiğiniz anahtar kelimelere ve her bir tıklama için, ne kadar ödemek istediğinize bağlı olarak, Google’da ve ortak sitelerinde gösterilir.
- Reklam verenlerin, bir kullanıcı bir reklamı her tıkladığında, sabit bir fiyat ödediği reklam modeli sistemidir.
- Tıklama başına reklam modelinde; reklam verenlere her bir tıklama için, ne kadar ödeyecekleri konusunda, daha fazla kesinlik sağlamak için tasarlanmıştır.
Buna göre; birisi kullanılan anahtar kelimelerden birini aradığında, reklam verenin reklamı, arama sonuçlarının yanında görünebilir. Reklamlar, tıklama başına maliyet (TBM) esasına göre yerleştirilir. Bu, reklam verenlerin yalnızca, biri reklamlarına tıkladığında ödeme yaptığı anlamına gelecektir.
Gösterim Başına Reklam Modeli Nasıl Çalışır?
Reklam verenler, Google Ads reklam modelleri arasından seçim yaparak, kendi ihtiyaç ve beklentilerine uygun model çeşitlerini bulabiliyor.
Bu reklam biçimlerinden bir tanesi olan gösterim başına reklam modeli (BGBM); reklamın tıklanıp tıklanmadığına bakılmaksızın, reklam verenlerin, reklamları her görüntülendiğinde ücretlendirildiği bir fiyatlandırma modelidir.
- Çoğunlukla reklam verenlerin, reklamlarının kaç kez görüntülendiğini izleyebildiği, çevrimiçi reklamcılık için kullanılır.
- Yayıncının web sitelerinden birinde bir reklam her görüntülendiğinde, bir yayıncıya ödeme yaptığı bir ödeme sistemidir.
- Aynı zamanda bin gösterim başına maliyet (BGBM) olarak da adlandırılır. Yani görüntülenme sayısına göre bir ücret alınır.
Bu reklamcılık modeliyle genellikle, ürün ya da hizmetleri için farkındalık oluşturmak isteyen işletmeler tarafından kullanılır. Çünkü çok sayıda kişide, gerçekte kaç kişinin reklamı tıkladığı konusunda endişelenmeden ulaşmalarına olanak tanır.
Google Adwords ile Google Adsense Arasında Fark Var mı?
Google Adwords ile Google Adsense arasında önemli bir fark bulunur. Bunun yanında Google Ads reklam modelleri konusunda birçok kişi Adwords ve Adsense birbirine karıştırabilir.
- Google Adwords; işletmelerin Google arama sonuçları sayfalarında ve Google reklam ağına katılan diğer web sitelerinde görüntülenecek reklamlar oluşturmasına olanak tanır.
- Google Adsense; web sitesi sahiplerinin, web sitelerine reklam yerleştirmelerine ve ziyaretçilerin tıkladığı reklamlardan para kazanmalarına olanak tanıyan bir programdır.
- Google Adsense ile web sitesi sahipleri, birisi bir reklamı her tıkladığında ödeme alır.
Google Adsense’de reklamlar Google tarafından seçilir ve biri reklamı tıkladığında, web sitesi sahibine ödeme yapılır.
Google Adwords Nasıl Kullanılır?
Google Adwords, yeni müşterilere ulaşmanın, ürün ve hizmetlerinizi tanıtmanın, işinizi büyütmenin harika bir yoludur.
İşletmelerin Google.com’a ve web üzerindeki milyonlarca başka web sitesine reklam yerleştirmesine olanak tanıyan Google Ads reklam modelleri, işletmelerin Google’da aradıkları şeye göre potansiyel müşterileri hedeflemesine olanak tanır.
Reklamlar; arama sonuçları sayfasının üstünde ve altında sponsorlu bağlantılar olarak görünür. Bir reklam oluşturmak için, önce bir kampanya oluşturmanız gerekecektir.
Google Adwords’da örneğin; Google’de ne aradıklarına, nerede olduklarına ve ne tür bir cihaz kullandıklarına göre reklamlarınızı insanlara hedeflemenize olanak tanır. Reklamlar dakikalar içinde oluşturulup düzenlenebilir ve reklamcılar, ne kadar iyi performans gösterdiklerini görmek için, kampanyalarının sonuçlarını izleyebilir.
Google PPC Reklamları Nedir?
Google PPC reklamları; üçüncü taraf web sitelerine reklam yerleştirmek için, Google’ın reklam ağını kullanan bir çevrimiçi reklamcılık biçimidir. Google Ads reklam modelleri içinde kullanılan bu modelde; reklamcılar reklamları oluşturur ve reklamlarının gösterilmesini istedikleri anahtar kelimeleri seçer.
- Birisi bu anahtar kelimelerden birini kullanarak, Google’da arama yaptığında, arama sonuçlarıyla birlikte reklamı da görüntülenebilir.
- PPC reklamları; reklam verenlerin metin tabanlı reklamlar oluşturduğu ve bunları Google’ın arama motoru sonuç sayfalarında (SERP)’lerde ve Google Reklam ağına katılan diğer web sitelerinde görüntülediği bir çevrimiçi reklamcılık biçimidir.
- Belirli anahtar kelimelere ya da konulara özel reklamlardır ve bu anahtar kelimelerden biri arandığında, reklam arama sonuçlarının yanında görünür.
PPC reklamcılık modeli de tıpkı tıklama başına maliyetli reklam modeli gibidir. Ücretlendirme tıklama başına yapılır. Reklamcılar; anahtar kelimelere teklif verir ve ardından bu anahtar kelimelerin etrafından reklamlar oluşturulur.
Google Adwords Hesabı Nasıl Oluşturulur?
Bir Google Adwords hesabı oluşturmak oldukça basit bir işlemdir. İlk olarak Adwords web sitesini ziyaret etmeniz ve “kaydol” düğmesini tıklamanız gerekir. Ardından adınız, e-posta adresiniz ve şifrenizi girmeniz istenir.
Ayrıca şirketinizin adı ve web sitesi adresi gibi işletmeniz hakkında bazı bilgileri sağlamanız gerekecektir. Gerekli tüm bilgileri girdikten sonra “hesap oluştur” düğmesine tıklanarak, hesabınızı oluşturabilirsiniz.
Google Adwords hesabı oluşturduktan sonra Google Ads reklam modelleri arasından seçim yaparak, ihtiyaç ve beklentilerinize uygun şekilde reklamları oluşturabilir ve hem sitenize gelen trafiği görebilir hem de daha fazla kazanç sağlamaya başlayabilirsiniz.
Sitenizin Google Ads için Uygun Olup Olmadığını Nasıl Anlayabilirsiniz?
Google Adsense; web sitesi yayıncılarının web sitelerinde otomatik metin, resim ve video reklamları sunmasına olanak tanıyan bir programdır. Siteniz Google Ads reklam modelleri için uygunsa, Adsense programına katılabilir ve web sitenizde reklam görüntülemek için, çeşitli reklam biçimlerini kullanabilirsiniz.
Adsense reklamları, sitenizin içeriğine göre otomatik olarak oluşturulur. Ancak sitenizin reklam modellerine uygun olup olmadığını anlamak için, Google tarafından onaylanmanız gerekir.
Google tarafından onaylanmak da dahil olmak üzere, belirli kriterleri karşılamanız, reklam modellerini kullanabilmeniz için önemlidir. Web sitenizin Google Adsense uygun olup olmadığını belirlemek için, uygunluk denetleyicisi kullanabilirsiniz.
Bu araç; web sitenizin programının gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığını belirlemenizde size yardımcı olacaktır.
SSS
PPC reklamlarının hedefi kimlerdir?
PPC reklamları, belirli kitlelere hedeflenebilir ve işletmeler sadece insanlar reklamlarına tıkladığında ödeme yapacak şekilde tasarlanır.
Başka Google reklam modelleri var mı?
PPC reklamları, TBM reklamları ve BGBM reklamları dışında; arama ağı reklamları, metin reklamları alışveriş reklamları, görüntüle reklam ağı reklamları, görüntülü alışveriş reklamları, video reklamlar, truview video reklamları, bumper reklamları, yayın dışı reklamlar gibi reklam modelleri bulunuyor.
Google reklamlarından gerçekten kazanç sağlanıyor mu?
Kullandığınız reklam modelinin türüne bağlı olarak Google Ads’ten para kazanabilirsiniz. Örneğin bin tıklama başına reklamlarda, reklamınız her 1000 kez gösterildiğinde para kazanmaya başlarsınız.