İçindekiler
- 1 PDF Dosyası Nedir?
- 2 PDF Dosyası Üzerinde Değişiklik Yapılabilir mi?
- 3 PDF Düzenleme Programları Hangileridir?
- 4 En İyi PDF Düzenleme Programı Hangisidir?
- 5 PDF Dosya Üzerine Nasıl Yazı Yazılır?
- 6 Korumalı PDF Dosyası Nedir?
- 7 PDF Dosyasında Koruma Nasıl Kaldırılır?
- 8 Korumalı PDF Dosyası Nasıl Düzenlenir?
PDF dosyalarını oluşturmak, düzenlemek ve görüntülemek için Adobe Reader, Microsoft Word gibi programlar kullanılır. Tüm bu programların kendi avantajları ve dezavantajları vardır. Bu nedenle bireysel kullanıcıların, ihtiyaçlarına en uygun pdf editör programını seçmesi önemlidir.
PDF Dosyası Nedir?
Taşınabilir belge olarak adlandırılan ve Portable Document Format kelimesinin kısaltması olarak düzenlenmiş yazım formatı olan PDF dosya, bilgisayar kullanan hemen herkesin karşısına çıkan bir format türüdür.
Birçok resmi belge, kitap ya da farklı dosya standartlarında kullanılan PDF, işlevsel ve çok amaçlı olarak tercih ediliyor. Örnek verilecek olursa bankalardan gelen ekstreler, online kitaplar, PDF dosyaları için en iyi örnekler olacaktır.
Ancak bu PDF dosyalarında düzenleme yapmak istenildiğinde, PDF düzenleme programları kullanılır. Bu programlar sayesinde, dosya üzerinde istenilen her türlü değişiklik yapılarak güncellenebilir.
PDF Dosyası Üzerinde Değişiklik Yapılabilir mi?
Taşınabilir belge biçimi olan PDF dosyası, Adobe Acrobat tarafından oluşturulan ve yazı tipleri, grafikler ve düzen dahil olmak üzere, orijinal belgenin tüm özelliklerini koruyan bir belge türüdür.
PDF dosyaları; bilgisayarlar, cep telefonları ve tabletler dahil olmak üzere, çeşitli cihazlarda görüntülenebilir. Ayrıca kolay başvuru için yazdırılabilirler. Bir PDF dosyasında değişiklik yapmak için, PDF düzenleme programları kullanılabilir.
Çoğu durumda bu programlar;
- Metnin eklenmesine ya da çıkarılmasına;
- Resimlerine eklenmesine;
- Sayfa düzeninin değiştirilmesine izin verir.
Aynı zamanda birçok program, PDF dosyalarının elektronik olarak imzalanmasına izin vererek, onları yasal olarak bağlayıcı hale getirir. Bunun yanında bir PDF dosyasında değişiklik yapmak, dosyanın kilitli olmaması koşuluyla, nispeten basit bir işlemdir.
Değişiklik yapmak için; PDF dosyası, Adobe Acrobat programında açılır ve ardından istenilen düzenlemeler yapılarak, dosya kaydedilir. Dosyanın kilitli olması durumunda, PDF dosyası sahibinin değişiklik yapmasına izin vermesi gerekecektir.
PDF Düzenleme Programları Hangileridir?
PDF düzenleme programları; kullanıcıların PDF belgelerinde değişiklik yapmasına izin veren programlardır. Metin eklemek ya da kaldırmak, yazı tipini ya da biçimlendirmeyi değiştirmek, resim ya da başka belgeler eklemek için kullanılabilirler.
Kullanabileceğiniz PDF editör programları arasında;
- Adobe Acrobat DC
- Foxit PDF Düzenleyici
- Official G2 Survey
- PDFfiller by airSlate
- PDF Elements
- Nitro PDF
- FineReader PDF
- Adobe PDF Düzenleyici
- PDF-XChange Düzenleyici gibi programlar bulunuyor.
Bazı PDF düzenleyiciler; kullanıcıların sıfırdan PDF oluşturmasına ya da diğer dosya biçimlerini PDF’lere dönüştürmesine izin verir. Bunun yanında PDF dosyaları; yazılım, donanım ya da işletim sisteminden bağımsız olarak, belgeleri güvenilir şekilde depolamak ve değiş tokuş etmek için kullanılır.
En İyi PDF Düzenleme Programı Hangisidir?
Teklif ve sözleşmeleri yazmak, elektronik imza gerektiren yasal belgeleri almak, insan kaynakları için önemli olan PDF düzenleme programları; insanların PDF dosyalarını düzenlemesine yardımcı olur.
En iyi PDF programları arasında;
- Adobe Acrobat DC; e-imza sunar. Tek bir Adobe yazılımıyla, düzenleme, dönüştürme, paylaşma, imzalama ve birleştirme yapabilirsiniz.
- EasePDF; Windows, Mac, Linux, IOS, Android ile çalışır. Word, Excel, PPT, JPG ve HTML formatı sunar.
- Qoppa PDF Stüdyosu; Windows mac, Linux kullanır. Metin resimler, HTML5/SVG formatları sunar.
- Nitro Pro; Windows kullanır. Word, Excel, Power Point, JPG, PNG, TIFF, RTF ve metin formatı kullanılır.
İnsanların dosyalarda hataları düzeltme ya da bilgi ekleme gibi değişiklikler yapmasına yardımcıdır. Diğer dosya biçimlerinden PDF dosyaları oluşturmak için PDF düzenleyici programlar kullanılır. Böylece insanların işi daha kolay ve hızlı şekilde yapılır ve PDF dosyaları oluşturulabilir.
PDF Dosya Üzerine Nasıl Yazı Yazılır?
PDF dosyalarında değişiklik yapılmasına izin verdiği için, PDF düzenleme programları oldukça önemlidir. Çünkü kullanıcıların belgelerde başka türlü yapamayacakları değişiklikleri yapmalarına olanak tanırlar.
Aynı zamanda PDF düzenleyiciler; form oluşturma ve imza ekleme gibi şeyler için de kullanılır. Bir PDF dosyasına metin yazmak için, önce PDF dosyasını, Adobe Acrobat ya da diğer PDF düzenleyiciler üzerinden açılması gerekir.
- Düzenleyici program üzerinden metin açıldıktan sonra, sayfanın herhangi bir yerine metin eklemek için, “metin” aracı kullanılır.
- Metin kalın, italik, altılı çizgili yapılabilir ve ardından metin araç çubuğundaki uygun düğmeler kullanılır.
- Bu düğmeler ile metnin yazı tipi, boyutu ve rengi de ayarlanabilir.
PDF dosya metni üzerinden istenilen tüm değişiklikler yapıldıktan sonra, değişikliklerin kaydedilmesi gerekir. Kayıt işlemini de tamamladıktan sonra, PDF dosyanızı güvenli şekilde saklamaya devam edebilirsiniz.
Korumalı PDF Dosyası Nedir?
Korumalı PDF dosyaları; yalnızca kullanıcı doğru parolaya sahipse açılabilir. Bu, yetkisiz kişilerin belgeyi görüntülemesini engeller. Korumalı PDF dosyaları da şifrelenebilir. Yani birisi parolayı bilse bile doğru yazılıma sahip değilse, dosyayı açamayabilir.
Şifreyle oluşturulmuş PDF dosyalarının korumalı PDF dosyaları olduğu söylenebilir. Parolanın amacı; belgeye erişimi kısıtlamak ve yetkisiz kişilerin içeriğini görmesini engellemektir.
Korumalı bir PDF dosyasını açmak için, kullanıcının önce doğru şifreyi girmesi gerekir. Sonuçta koruma, PDF dosyaları hem metin hem de resim içeriklidir ve genellikle belgelerin düzenlenmesini ya da kopyalanmasını önlemek için yapılır.
Yalnızca parolayı bilen kişiler belgeyi açıp görüntülerken; doğru şifreyle dosyanın koruması kaldırılmadığı sürece, PDF düzenleme programları, PDF dosya üzerinde etkin şekilde kullanılamaz.
PDF Dosyasında Koruma Nasıl Kaldırılır?
Adobe Acrobat, PDF düzenleme programları arasında, PDF dosyalarında kilidi açmak ve düzenlemek için kullanılan en yaygın programlardan biridir. Yazılım yüklendikten sonra kullanıcı PDF dosyasını açabilir ve “korumalı görünüm” seçeneğini kaldırabilir. Bu, mevcut olabilecek herhangi bir korumayı kaldıracaktır.
Bir PDF dosyasından korumayı kaldırmak için, önce belgenin güvenlik parametrelerine erişiminizin olması gerekir. Bu, dosyayı Adobe Acrobat’ta açıp, dosya ve özelliklere seçerek yapılabilir.
- PDF dosyası, Adobe Acrobat uygulamasında açılır.
- Kilit açma işlemi; araçlar, koruma, şifreler ve güvenliği kaldır öğelerini sırayla okeyleyerek gerçekleştirilir.
- Güvenliği kaldırırken; belgedeki parola güvenliğine göre seçenekler değişir. Belge açma parolası varsa, parolayı kaldırmak için “tamam” butonu işaretlenir.
- Belgede izin parolası varsa; “parola gir” kutusuna parola yazılır ve tamam butonu aktifleştirilir.
Güvenliği devre dışı bırakmanın, bir belgeyi korsanlığa ya da diğer kötü niyetli kullanımlara açık bırakılabileceği unutulmamalı ve buna göre en güvenilir PDF editör programları tercih edilerek, dosya koruması kaldırılmalıdır.
Korumalı PDF Dosyası Nasıl Düzenlenir?
Korumalı bir PDF dosyasını düzenlemek için, kullanıcının bunu yapmak için doğru izinlere sahip olması gerekiyor. Kullanıcı doğru izinlere sahip değilse, PDF dosyasında herhangi bir değişiklik yapamaz.
Korumalı PDF dosyası 3 farklı şekilde açılabilir;
- Google Chrome kullanılarak yapılabilir. Google drive açılır. Google hesabına giriş yapılır. PDF dosya chrome üzerine sürüklenir ve dosya drive’a yüklenir. PDF çift tıklanır ve gerekli kullanıcı şifresi girilerek koruma açılır.
- Kullanıcı şifresi için Soda PD kullanırken; Soda PDF şifre kaldırma sitesi açılır ve dosya seçilir. Dosya açılır ve Soda PDF’e yüklenir. Kullanıcı şifresi girilerek, koruma kaldırılır.
- Adobe Acrobat ile şifre açmak için; Adobe Acrobat Pro açılır. Ancak Adobe Acrobat Reader programı olmamalıdır. Açılacak dosya üzerine çift tıklanır ve şifre girilerek koruma açılır.
Korumalı bir PDF dosyasını düzenlemek için önce korumayı kaldırmalı ve sonrasında PDF düzenleme programları ile gerekli düzenlemeleri yaparak, işleminizi tamamlayabilirsiniz.
SSS
Bir PDF dosyasının boyutu ne kadardır?
Bir PDF dosyasının sıkıştırılmış dosya boyutu 500 MB olacaktır. 100 GB depolama alanı vardır ya da 2 GB ücretsiz depolama alanı ile Document Cloud kullanabilirsiniz.
Korumalı PDF dosyası yazdırılabilir mi?
Korumalı PDF dosyasını yazdırmak için; PDF doğrudan yazdır özelliklerini kullanarak, iletişim kutusunda yazdırılacak PDF dosyasının parolası girilir. Kontrol paneli üzerinde bir parola belirlenir ve PDF grup parolası, kontrol panelinden ayarlanarak yazdırma işlemi gerçekleştirilir.
İmzalı bir PDF düzenlenebilir mi?
PDF dosyasını imzalayan tek kişi iseniz; imzanızı kaldırabilir, belge üzerinde değişiklik yapabilir ve tüm belgeyi değiştirebilirsiniz. İmzanızı kaldırmak için ise, imza alanında sağ tıklayarak, “imzayı temizle” butonunu aktif hale getirmek gerekiyor.