Yeni bir projeye başlanırken özellikle dijital mecralarda sizi temsil edecek bileşenlere dikkat etmemek büyük sorunlara yol açabiliyor.
Geçtiğimiz hafta yaşanan bir olaydan bahsetmek istiyorum. Bir işletmeci bir isim belirleyip işletmesini açmış bu süreçte tabela , tanıtım broşürleri , personel kıyafetleri , menü kitapçıkları , online ve offline reklamlar dahil bir çok şeyi planlayıp bir ajansla çalışmış.
Hatta firma web sitesinin adresini de tüm mecralara ekletmişler.
Bizim ofise getirdikleri reklam broşürü ve ikramı alıp kendilerini tebrik ettik ve hayırlı olsun dileklerimizi ilettik. Elbette işimiz gereği hemen web sitelerine bakmak istedim. Ancak reklam broşüründeki adreste başka bir site vardı ve daha da acısı bu isim ile ilgili bir marka tescili de mevcuttu.
Durumu işletme sahibine hemen bildirdik. Manzara korkunçtu ve tam bir kaos ortamı vardı bu firmayı bekleyen.
Ancak hayretle karşıladığım şey şu ki ; kendilerini ajans zanneden bu firma alan adı tescil edilmiş mi bu markanın tescili var mı zahmet edip bakmamış bile.
İşletme sahibinin de bunları bilmesi gerekiyor ama hadi bilmiyor diyelim bu ajans nasıl böyle bir hata yapabilir ?
Bu deneyim sonrası bu yazıyı yazmak istedim. Bir projeye başlanırken en önce yapılması gerekenler bence şunlar olmalıdır:
- Alan adı tescili yapılmalıdır. Mümkünse .com ve tr uzantılı boş olan bir marka adı tercih edilmelidir. Hatta domainin farklı popüler uzantıları da mutlaka alınmalıdır.
- Ardından logo tasarımı yapılmalı ve marka tesciline başvurulmalıdır.
- Hemen bir hosting paketi alınmalı ve en azından bir yapım aşamasında sayfası hazırlanmalı ve kartvizitlerde ya da diğer kurumsal kimlik çalışmalarında kullanılacak mail adresleri de açılmalıdır.
- Ardından mutlaka o markaya ait Google ve Microsoft mail adresleri alınmalıdır. Çünkü bu firmaların servislerini ve ürünlerini kullanmak istediğinizde bu mecralara ait uzantılı mail adresi olması gerekmekte. Örneğin işletme konumunu doğrulamak ya da diğer tüm Google servisleri için mutlaka bir Gmail adresiniz olmalı.
- Büyük önemi olan konulardan biriside tabi ki sosyal medya adresleri. Popüler olan birçok sosyal medya mecrasında aynı kullanıcı adı ile hesaplar açılmadılır. Başlangıç aşamasında bence olması gereken en önemli mecralar ; LinkedIN – Instagram – Twitter – Facebook – Pinterest hesapları açılmalıdır.
- Bu süreçlerden sonra hızlıca web sitesi hazırlanmalı ve firma müşteri yada iş kabulüne başladığı anda sitenin de hazır olması gereklidir.
- Firma web sitesi hazırlanırken mutlaka bir demo adreste çalışılmalı , eğer direkt olarak ana domain üzerinden çalışılacak ise mutlaka site arama motorlarının demo ya da bitmemiş site içeriğini indexleyebileceği gerçeği gözününe alınarak indexe kapatılmalıdır.
- Aslında burada da tuhaf durumlar görüyorum. Webmasterlar bu basit ayrıntıyı unutuyor ve markanın arama motorlarında tuhaf şekilde indexlenmesine yol açabiliyorlar.