İçindekiler
Arama motorları tarafından web siteleri pek çok farklı kriter üzerinden değerlendirmeler yapılır. Bu değerlendirmelerde politikalar ile uygun olmayan ve aldatmaya yönelik çalışmaların yapıldığı tespit edilen web siteleri farklı şekilde cezalandırılmaktadır. Spam olarak adlandırılan bu tip olaylarda, web site için arama motorları sıralamalarında ciddi düşüşler görülebilmektedir. Spam skoru ise web sitelerinin spam konusunda ne durumda olduğunun öğrenilmesi adına oldukça önemlidir.
Spam Skoru Nedir?
Spam skoru, mevcut sitenin spam konusundaki durumunu gösterir ve herhangi bir risk olup olmadığının öğrenilmesini sağlar. Web site yöneticilerinin spam nedeniyle ceza almamak adına kontroller yapması gerekmektedir. Yapılacak spam sorgulamaları ile birlikte web sitenin genel durumu kontrol edilebilir. Ceza alınmadan önce yapılacak kontroller, olası bir yükseliş ile birlikte düzeltilebilir durumda olacaktır.
Spam Skoru Nasıl Öğrenilir?
Spam skoru ile ilgili bilgi almak isteyen kullanıcılar için dünya genelinde en otoriter kaynaklardan biri Moz’dur. Moz sisteminde yer alan spam sorgulaması ile birlikte istenen site için kolayca spam bilgisine ulaşılabilir. Böyle bir sistemin geliştirilmesindeki temel amaç, web sitelerinin uygun bir şekilde backlink çalışmalarını yapması, SEO planlamalarını yönetmesi ve web sitesinin sıralamasını düşürecek hareketlerden kaçınmasının sağlanmasıdır. Bu tür davranışlar kısa süre içerisinde SEO çalışmalarında olumsuz bir etki yapacağı gibi, web sitesinin arama motorlarının gözünde ciddi bir prestij kaybına neden olur. Web site yöneticileri için spam skoru sorgulama hizmetinin sunulması ise tüm bu risklerin ortadan kaldırılması adına büyük bir fırsattır.
Spam Skoru Neye Göre Belirlenir?
Web sitelerinde spam skoru için pek çok farklı kriter gözetilmektedir. Öncelikli kriterlerden bir tanesi sayfa sayısıdır. Sayfa sayısının çok az olması ancak mevcut içeriklere çok fazla link verilmiş olması spam için önemli bir işarettir. Alan adı ve uzantısı da spam skorunda önemli bir etkendir. Çok uzun ve rakamlarının kullanıldığı alan adları risk taşır. Aynı zamanda .cc gibi uzantıların tercih edilmesi de yine domain açısından riskler içerir. Bu tür risklerin ortaya çıkmaması adına güvenilir ve yaygın kullanılan uzantılar arasından seçim yapılması ve alan adlarının olabildiğince kısa ve harflerden oluşmasına dikkat edilmelidir.
Spam siteler farklı amaçlar için açıldığından dolayı standart web sitelerinde kullanılan pek çok servisi kullanmaz. Bu bakımdan Google Analytics ve Etiket gibi pek çok farklı uygulama ve servislerin kullanılması, web sitesi için spam konusunda ciddi bir güven sağlar.
Spam, güven noktasında da zayıf durumdadır. Bir şirket sitesi, haber sitesi ya da farklı amaçlar için açılmış olan internet sitelerinde, iletişim konusunda olabildiğince fazla detay verilir. Telefon numarası, Google Haritalar üzerinden adresler, sosyal medya hesapları ve e-posta adresi gibi pek çok farklı detayın yer alması, sitenin güvenilir olduğuna önemli bir işarettir. Bu bakımdan web sitelerinde bu tip veriler bulunmuyorsa, spam değerlendirilmesi için durum oldukça elverişlidir.
Spama özellikle dış bağlantı oranı noktasında dikkat edilmelidir. Dış bağlantı oranının içerik ile orantısız olması, web site için farklı amaçların bulunduğunu net bir şekilde göstermektedir. Kullanıcıları aldatan, çok fazla anahtar kelimelerin tekrarlanması, benzer içeriklerin çok sık bir şekilde yayınlanması, web sitelerindeki spam tehlikesi arttırır. Zaman zaman kullanıcılar farkında olmadan da benzer davranışlarda bulunabileceğini den dolayı sitelerin spam skoru sorgulaması ile kontrol edilmesi, bu tip mağduriyetlerin yaşanmasını önler.
Yüksek Spam Skoru Nasıl düzeltilir?
Yapılan sorgulamalarda çok yüksek bir skor alındığı görülürse, ceza almadan önce mutlaka gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Yukarıda yer alan her bir adım spam skorunun düşmesini ya da yükseltmesini sağlayacaktır. Bu nedenle Google başta olmak üzere arama motorları tarafından site için önerilen tüm detayların gözden geçirilmesi, mevcut olumsuzlukların ortadan kaldırılması ve spam olarak değerlendirilen içerikleri tamamen silinmesi spam skorun düzeltilmesi ve iyileştirilmesi adına önemli bir destek sunar.
Moz Web Site Spam Kriterleri Neler?
Moz sistemindeki spam skorunda, 0 ile 17 arasında bir değer belirlenir. Bu değer 5 ve 6’ya kadar normal bir şekilde kabul edilse de 6’nın üzerindeki her bir değerde, mutlaka işlem yapılması gerekir . Moz tarafından sunulan bu hizmette değerlendirmeye alınan 27 farklı sinyalin neler olduğu açıklandığından dolayı kullanıcılar mevcut kriterlere uygun bir şekilde değişiklikler yaparak, düşük spam skorları ile web sitelerini sorunsuz bir şekilde yönetebilmektedir. Bu doğrultuda dikkat edilmesi gereken 27 sinyal ise şöyledir;
- Mevcut İçerik Sayısı
- Alan Adı Uzantısı
- Alan Adı Uzunluğu
- Alan Adında Rakam
- Google Yazı Tipi API
- Google Etiket Yöneticisi
- Doubleclick Present
- Telefon Numarası
- LinkedIn Bağlantısı
- E-posta Adresi
- SSL Sertifikası
- Meta Anahtar Kelimeler
- Düşük Sayıda Ziyaretçi
- Rel Canonical Etiketi
- Title Uzunluğu
- Meta Açıklama Uzunluğu
- Meta Anahtar Kelimelerin Uzunluğu
- Favicon
- Facebook Piksel
- Dış Bağlantıların Sayısı
- Dış Bağlantıların Kalitesi
- Dış Bağlantı / İçerik Oranı
- Alan Adındaki Ünlüler / Ünsüzler
- Alan Adında Tire Kullanmak
- URL Uzunluğu
- İstenmeyen Kelimeler