Alt alan adı (subdomain) bir domaine bağlı farklı projeler için kullanabileceğiniz alan adlarıdır. Bu alan adları ana domaine bağlı olup kullanımı şu şekildedir:
Görselden de görülebileceği üzere ana domain adresinize bağlı alt alan adları açabilirsiniz.
Subdomain açabilmek için bir web hosting paketiniz olmalıdır. Hosting kontrol panellerinin hepsinde alt alan adı açmak çok basit bir işlemdir. Web hosting konularında alt alan adı ile ilgili birçok detaydan bahsedeceğiz.
Seo konularında değinilecek olsa da subfolder ve subdomain kavramlarını karıştırmamak gerekir. Subfolder bir web sitesinin ana dizininde olan alt klasörlerdir. Subdomain ise aslında her ne kadar ana domaine bağlı olsa da yepyeni bir web projesi demektir.
Örnek bir subdomain için ;
https://blog.fatihozsari.com gibi bir bağlantı durumu net olarak anlatacaktır.
Subdomain kulanımı SEO uzmanları tarafından tartışmalı bir konu olsa da bazen subdomain kullanmak zorunlu bir hal alabilmektedir.
Örneğin çok uluslu bir şirketseniz ülkeler bazında subdomain kullanmanız bazen zorunlu bir durum oluşturabilir. Her ülke kendi trendlerine göre web sitesi yapmak isterse mecburen subdomain kullanması gerekebilir.
Ya da farklı illerde bayileri olan bir firma bayilere farklı siteler açmasını söylemişse o zaman subdomain kullanılması gerekir.
Ülkemizden çok net bir örnek vermek gerekirse Milli Eğitim Bakanlığına bağlı çok fazla okul bulunuyor. Eskiden her okul kendi sitelerini yapmaktaydı ve farklı alan adları da kullanabiliyordu. Ancak günümüzde bakanlığın aldığı kararla her okul belirli bir subdomain ile bakanlığa ait olan domaini kullanmak durumunda kalmıştır.
Örnek bir okul web adresi şu şekildedir:
http://keciorenimkb.meb.k12.tr buradan görüldüğü üzere bu URL yapısında “keciorenimkb