İçindekiler
Dijital dönüşümle beraber bütün markaların internette görünürlüğünün artması, ürünlere ve bilgiye ulaşımın kolaylaşması, kullanıcı ve tüketicilerle yakın temasın kurulması gerekliliği doğmuştur. Bu durum sosyal medya kanallarının kullanımını yaygınlaştırsa da web siteleri hâlâ tüketici ve kullanıcılarla kurduğu bağ noktasında ilk sıradaki yerini korumaktadır. WordPress kurulum temelli web siteleri ise bu ihtiyacın karşılanması için en çok tercih edilen araçtır. WordPress’in sunduğu hizmetler sayesinde çeşitli farklarla hem ücretsiz hem de ücretli bir biçimde bunu sağlayabilmeniz mümkündür. Bu konuda en çok merak edilen ise WordPress kurulumudur fakat WordPress kurulumu için tek bir yöntemden söz etmek mümkün değildir.
WordPress Nedir?
WordPress programlama ya da kod yazımı bilgisine gerek olmadan, hazır temalar üzerinden kolaylıkla internette web sitenizi oluşturmanıza yardımcı olan, dünyada en çok tercih edilen, 2003 yılında kurulmuş bir içerik yönetim sistemdir. Başlangıçta bir tür blog sitesi olarak tasarlanmış olsa da bugün dünyada kurulan her 5 web sitesinden en az 1’i WordPress temelli kurulmaktadır.
Öte yandan, çoğunlukta WordPress’ten söz edildiğinde tek bir WordPress sisteminden söz ediliyor gibi görünse de temelde iki farklı sistem olarak gruplandırılabilir. Bunlar wordpress.org ve wordpress.com olarak ayrılmaktadır. Birbiriyle karıştırılsa da kullanımı, tema çeşitliliği, ücretlendirme, amaca uygunluk gibi noktalarda büyük farklarla ayrışmaktadırlar.
Hangisinin kullanılacağına karar vermeden önce internette bir alan adı, bir site oluşturarak tam olarak ne amaçlandığı sorusuna bir yanıt bulunması gerekir.
WordPress.com Nedir?
wordpress.com üzerinden yapacağınız kayıtla birlikte wordpress.com’a ait bir alt domaine ve 3 GB boyutunda kullanabileceğiniz bir internet sitesine sahip olabilirsiniz. Şablonlar üzerinden yapacağınız küçük değişiklikler ve yerleştirmeler sonucunda son derece estetik görünüme sahip, portfolyonuzu veya kişisel blogunuzu oluşturabileceğiniz bir site oluşturabilirsiniz.
Tema çeşitliliğinin fazla olmaması, depolama alan boyutunun oldukça sınırlı olması sebebiyle bazı dezavantajları bulunsa da başlangıç için ideal olarak değerlendirilebilir.
Fakat bir e-ticaret web sitesi kurmayı düşünüyorsanız, wordpress.org üzerinden ilerlemek çok daha doğru bir seçenek olacaktır.
Buna ek olarak, wordpress.com’un hem ücretli hem de ücretsiz olarak kullanılabileceğini söyleyebiliriz. Bu sayede hem saklama alanını belirli bir sınıra kadar büyütebilir hem de ücretsiz versiyonda görülen WordPress reklamlarını kaldırabilirsiniz. Ama öte yandan, ücretli yeni reklam almak wordpress.org’da olduğu kadar kolay değildir.
WordPress.org Nedir?
wordpress.org gerçek bir web sitesine sahip olabileceğiniz, kurumsal bir web sitesi tasarlayabileceğiniz, blog veya kişisel web sitenizi veya elektronik ticaret web sitesi kurabileceğiniz açık kaynak kodlu bir sistemdir. Aynı zamanda wordpress.com’a kıyasla içeriğinde daha fazla tema barındırması sebebiyle sayfanıza, konseptinize uygun bir temayı kolaylıkla bulmanızı sağlar.
wordpress.org üzerinden bir web sitesi kurabilmek adına domain, yani alan adı satın almanız gerekmektedir. wordpress.org eğer barındırma hizmeti sağlayıcısı üzerinden WordPress sahibi olacaksanız birkaç kademeden oluşan paket ve her pakete özel fiyat sunmaktadır. Aynı zamanda çoğu hizmet sağlayıcı, satın alma işlemini kendisinden yapanlar için 1 yıllık domaini de ücretsiz sağlamaktadır. Ödeyeceğiniz bu ücretle birlikte kuruluma gerek kalmadan, -hizmet sağlayıcıdan alındığında otomatik olarak kuruluyor- yalnızca şablonlar üzerinde yapacağınız değişikliklerle birlikte web sitenizi kolayca oluşturabilirsiniz. Sitenizin güvenliği konusunda ise hizmet sağlayıcılar ek paketler sunmaktadır.
Bunun yanında wordpress.org kullanıcılarına, herhangi bir hizmet sağlayıcıya ücret ödemeden ücretsiz bir biçimde kurulum için bir zip dosya sunmaktadır. Ve yanında bütün adımları tek tek anlatan bir kitapçık bulunmaktadır.
Kısaca bahsetmek gerekirse kurulum şu adımlardan oluşmaktadır:
1- Türkçe kurulum yapılmak isteniyorsa tr.wordpress.org adresine girip ilgili zip dosyası indirilir. (Eğer İngilizce olarak kurulumu gerçekleştirmek istiyorsanız wordpress.org internet sitesinden kurulum dosyasını indirebilirsiniz.)
2- Dosya açılır ve içindeki her şey boş bir dizine açılır, uzak sunucuya yükleme gerçekleştirilir.
3- Tarayıcıda wp-admin/install.php dosyası açılır. Bu dosya wp-config.php veritabanına ait bilgilerle doldurulabilecek bir alana açılır ve kurulum sürecine geçilir.
wordpress.org’da oluşabilecek hatalara karşı da indirilen zip dosya içeriğinde takip edilebilecek adımların yazılı olduğu belgeler yüklü bulunmaktadır. Bu sayede hem açık kaynaklı yazılım olmasının hakkını vermekte hem de kullanıcı dostu olduğunun altı bir kez daha çizilmektedir.
Domain Sahibi Olmak
Çoğu durumda profesyonel bir web sitesi kurabilmek için internette bir alan sahibi olabilmek adına ilk adım olarak bir domain, yani alan adı satın alınması gerekir. Çoğunlukla seçtiğinizalanadı.com olarak biten alan adlarına 1 yıllık, 3 yıllık veya 10 yıllık kiralama bedeli ödeyerek sahip olabilmektesiniz. Bu alan adı markanızın ve isminizin internet dünyasındaki bir nevi kimlik numarası olarak tanımlanabilir. wordpress.org üzerinden kullanabilmek için alacağınız alan adınıza kiralama bedelini ödediğiniz sürece sahip olabilirsiniz.
wordpress.org ve wordpress.com Arasındaki Farklar
• İkisi arasındaki en büyük farklardan biri domain diyebiliriz. wordpress.com ile kuracağınız web siteniz seçtiğinizalanadı.wordpress.com olurken wordpress.org ile kuracağınız web siteniz seçtiğinizalanadı.com olarak görünecektir.
• En önemli ikinci fark ise; wordpress.com üzerinden kuracağınız internet sitesinin olası kapanma riski bulunurken, wordpress.org üzerinden kuracağınız internet sitesinde domain adı da almış olduğunuz için bu anlamda risk yok denilebilecek kadar düşüktür.
• wordpress.org ile kuracağınız web siteniz wordpress.com ile kuracağınız web sitesine göre daha fazla tema ve eklenti içereceği için sitenize en uygununu seçebilmeniz daha mümkün olacaktır.
• wordpress.org ile elektronik ticaret yapabilir, üyelik sistemi oluşturabilir, Google reklamları üzerinden ücret kazanabileceğiniz bir sistem kurabilirsiniz.
• wordpress.org ile kuracağınız sitenizde kullanıcı, takipçi ve üyelerin hareketlerini takip etmek ve ölçümlemek çok daha kolaydır.
• wordpress.com ile daha çok blog veya işlerinizi sunabileceğiniz portfolyo sayfası gibi kişisel web siteleri kurabilirsiniz fakat reklam geliri üzerinden ücret kazanma ihtimaliniz yok denecek kadar küçük bir olasılıktır.
• wordpress.com ile yalnızca izin verilen temaları, eklentileri kullanabilir, yalnızca belirli bir boyutta depolama alanına sahip olabilirsiniz.
• wordpress.org üzerinden kuracağınız sitede istediğiniz değişiklikleri özgürce yapabilir, oluşturacağınız içerikleri çok daha ön plana çıkarma şansı elde edebilirsiniz.
• Her iki sistemde de web sitenizin görünürlüğünün artması, Google gibi arama motorlarında üst sıralarda yer alması için SEO araçlarına ihtiyaç vardır ve bunun için ücretli üyelik sağlamanız gerekir. Bu sayede web siteniz, e-ticaretle ilgileniyorsanız ürünleriniz, içerikleriniz çok daha görünür olur ve takipçi kitlenizi büyütmeniz kolaylaşır.
• wordpress.org üzerinden kuracağınız site için güvenlik önlemleri konusunda daha dikkatli olmanızın gerektiği durumlar oluşabilir, bu konuda destek alabileceğiniz WordPress’in kaynaklarının yanında WordPress kullanıcılarının bir araya geldiği mecralar da bulunmaktadır.
• wordpress.com üzerinden daha fazla alana sahip olmak, çeşitli temalara erişim sağlamak için aylık ödeyeceğiniz ücret yerine wordpress.org üzerinden çeşitli hizmet sağlayıcıların yıllık kampanya fırsatlarından yararlanarak çok daha düşük bir bedele bunlara sahip olabilirsiniz.
wordpress.com ve wordpress.org arasındaki farklardan da anlayabileceğiniz gibi başlangıçta da söylemiş olduğumuz üzere yola çıkmadan önce hedefi belirlemek sonrasındaki süreçleri son derece kolay bir hâle getirecektir. Bu sayede amacınıza ve hedeflerinize uygun olarak daha işlevsel ve internette daha görünür olabileceğiniz adımları takip etmeniz mümkün olacaktır.