WordPress Hız Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

0
820

Arama motoru optimizasyonu da denilen SEO çalışmalarının önemli parçalarından birisi de site hız optimizasyonunun yapılmasıdır. Hızlı bir siteye sahip olmak size hem Google’da üst sıralara çıkmanızda hem de kullanıcı deneyiminde avantajlar sağlayacaktır. WordPress’e sahip olmanın en iyi yönlerinden birisi de bu optimizasyon işlemini hiç kod bilmeden kolayca yapabilmektir.

Bu yazımızda sizlere bahsedeceğimiz 8 adım ile kolayca WordPress hız optimizasyonu nasıl yapılır öğrenecek ve hızlı bir siteye kavuşacaksınız. Gelin rehberimizi hep birlikte inceleyelim.

1. Hosting Seçimi

İnternet sitenizin hızınızı belirleyen en temel unsurların başında hosting seçiminiz gelmektedir. Özellikle kullandığınız hosting paketi ve sunucu lokasyonunuz site hızınıza 1. Derecede etki etmektedir. Bu nedenle hosting paketinizi sitenizin ihtiyaçlarına ve ziyaretçi trafiğinize uygun olarak seçmeniz gerekir. Ayrıca site hızınız konusunda sunucunuzun lokasyonu da çok önemlidir. Türkiye içerisinde hizmet veren bir internet sitesine sahipseniz sunucunuzun lokasyonu da Türkiye içerisinde olmalıdır. Sunucu lokasyonunuzu hizmet bölgenize göre seçmenizin size hız konusunda çok fazla faydası olacaktır.

2. Tema Seçimi

Tema seçimi site hızınızı belirleyen en büyük faktördür desek yeridir. Bu nedenle sitenizin tema seçimini yaparken özellikle ince eleyip sık dokuyun, detaylıca araştırmaktan ve yorumlara göz atmaktan kesinlikle üşenmeyin.

Hızlı, SEO uyumlu, kullanışlı ve temiz kodlanmış bir tema hem sizi gelişim sürecinizde rahat ettirecek hem de sitenizin muazzam hızlara çıkıp arama motorlarında üst sıralarda da yer almasını sağlayacaktır.

Tema konusunda da sizlere özellikle Themeforest temalarını tavsiye etmekteyiz. Çok satılan temalardan birini tercih etmeniz sizi asla pişman etmeyecektir.

3. Cache Eklentisi

WordPress hız optimizasyonu nasıl yapılır konusunda en büyük yardımcınız cache eklentileridir. Yazımızın başında da “WordPress’e sahip olmanın en iyi yönü hiç kod bilmeden hız optimizasyonunu kolayca yapabilmektir.” demiştik. İşte bu kolaylığı bizlere sağlayan eklentiler cache eklentileridir. WordPress dünyasında ücretli ve ücretsiz olarak muazzam cache eklentileri yer almaktadır. Sitenize uygun olarak seçeceğiniz cache eklentileri basit ayarlar ile sitenizi maksimum hızlara çıkaracaktır.

Cache eklentilerinden bahsetmişken en iyilerini de sıralamadan olmaz.

Bunlar;

  • WP Rocket Cache
  • WP Fastest Cache
  • WP Super Cache
  • W3 Total Cache
  • LiteSpeed Cache

4. Görsel Optimizasyonu

Site hız testleri yapılırken alınan en çok hatalardan biri belki de görsel optimizasyonudur. Oysaki görsel optimizasyonu yapmak oldukça kolaydır. Bunu yaparken dikkat edeceğiniz belirli noktalar vardır. Öncelikle temanızın görsel boyutunun ne olduğunu öğrenin. Çünkü 640×480 piksel boyutlara sahip bir görsel kullanan temaya 1280×720 boyutlu bir görsel eklemeniz doğal olarak sitenizi yavaşlatacaktır. Bu nedenle sitenizin görsel boyutunu bilip buna uygun hazırlamanız gerekmektedir. Bir diğer husus ise görsellerinizi boyut olarak küçültmeniz yani sıkıştırmanız gerekmektedir. Bunu hem eklentiler ile yapabilir hem de internet siteleri üzerinden yapabilirsiniz.

Görsel optimizasyonu yapabileceğiniz siteler;

  • TinyPNG
  • JPEGmini
  • Compressor

Görsel optimizasyonu yapabileceğiniz eklentiler;

  • Compress JPEG & PNG images
  • ShortPixel Image Optimizer
  • Smush Image Compression and Optimization
  • Imagify Image Optimizer

NOT: Yeni başlıyorsanız unutmayın ki logolarda PNG, geri kalan yazı, sayfa gibi bölümlerde JPEG kullanılır.

5. GZIP Sıkıştırması

Ziyaretçileriniz internet sitenizi ziyaret ettiğinde karşısına sunucunuzdaki dosyalar getirilir. Bu dosyaların boyutu ne kadar büyükse sitenizin açılış hızı o kadar yavaşlar. Bu nedenle cache eklentileri ile sağladığınız CSS, JS ve HTML sıkıştırmasını GZIP teknolojisi ile dosyalarınızda da sağlamanız gerekir. Bu işlemi de cPanel üzerinden kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

cPanel > Web Sitesini Optimize Edin > Tüm İçeriği Sıkıştır diyerek GZIP sıkıştırmasını kolayca etkin edebilirsiniz.

Ayrıca bazı cache eklentileri bu işlemi sizin yerinize otomatik olarak yapmaktadır. Eklentiyi araştırırken bu özelliğin bulunup bulunmadığını kontrol edebilirsiniz.

6. PHP Versiyonu

WordPress hız optimizasyonu konusunda dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta PHP sürümünüzdür. Çünkü güncel sürümler yeni teknolojiler barındırdığı için sitenize hem hız hem de diğer konularda büyük faydalar sağlayacaktır. PHP versiyon yükseltme işlemini de cPanel üzerinden kolayca yapabilirsiniz.

Bunun için;

cPanel > Select PHP Versiyon bölümüne girin ve en güncel PHP versiyonunu seçip “Set as current” seçeneğine tıklayın. İşte PHP versiyon yükseltmek bu kadar kolay.

NOT: Eski temalar güncel sürüme uyumlu olmayabilir, bu nedenle sürüm yükselttikten sonra sitenizde herhangi bir bozulma olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Eğer bozulma yaşarsanız aynı işlemi yaparak eski PHP sürümünüze kolayca dönebilirsiniz.

7. Gereksiz Tema ve Eklentiler

WordPress’in zengin eklenti kütüphanesi başınız döndürebilir. Sitenizde her özellik olsun isteyebilirsiniz. Ama kullanacağınız fazladan her eklenti sitenize bir yük oluşturacaktır. Bu nedenle kullanmadığınız gereksiz eklenti ve temaları kesinlikle sitenizde barındırmamalısınız. Sitenizin sırtından atacağınız her yük onu daha da hızlandıracaktır.

Örneğin mevcut kullandığınız SEO eklentisi size bir sitemap hizmeti sunuyorsa ayrı bir özel sitemap eklentisi kesinlikle kullanmamalısınız.

8. İçerik Dağıtım Ağı (CDN)

WordPress hız optimizasyonu nasıl yapılır yazımızın son tavsiyesi ise CDN hizmetleridir. İçerik dağıtım ağları dediğimiz CDN hizmetleri kullanıcıların sitenize en yakın lokasyondan hızlıca erişmesini sağlar. Örneğin kullandığınız sunucu hizmeti İstanbul’da barınıyorsa ve ziyaretçiniz Van’dan sitenize ulaşacaksa CDN hizmetleri bu kullanıcıyı en yakın lokasyona yönlendirerek daha hızlı ulaşmasını sağlar.

Günümüzde genel olarak ücretsiz olarak CloudFlare CDN hizmeti kullanılır. Bu hizmet Avrupa lokasyonlu olduğu için site hızını düşürse de güvenlik açısında kullanılmaktadır. CDN hizmetleri ücretli olduğu için kullanıp kullanmamak sizin tercihinizdedir.

BONUS

WordPress hız optimizasyonunu güzel bir şekilde yaptıktan sonra sıra geldi site hızımızı ölçmeye. Bunun içinde internet üzerinde kullanabileceğiniz çeşitli siteler yer almaktadır.

Bunlar;

  • PageSpeed Insights
  • WebPageTest
  • GTmetrix
  • Pingdom

Sizler de WordPress Hız Optimizasyonu Nasıl Yapılır? Yazımızla ilgili düşüncelerinizi ve merak ettiğiniz noktaları bize yorumlar üzerinden iletebilirsiniz.