İçindekiler
- 1 Web Tasarım Uzmanı Kimdir?
- 2 Web Tasarımcıları Hangi Alanda Çalışır?
- 3 Web Sitesi Tasarımcılarının Sorumlulukları Nelerdir?
- 4 Web Tasarım Uzmanı Nasıl Seçilir?
- 5 Web Tasarımcısı ile Web Geliştiricileri Arasında Fark Var mıdır?
- 6 Web Tasarım Firmaları Arasından Nasıl Seçim Yapılır?
- 7 Web Tasarımı ve Geliştirmesi için Temel Programlama Dilleri Hangileridir?
- 8 Tasarımda Kullanılan Kodlama Dili Nerelerde Kullanılır?
Web tasarımı; bir web sitesini kullanırken, genel görünümü konusunda, kişilerle bağlantı kurmaktır. Bunun için yapı ve düzenden görüntülere, kullanılan renk harmanına, yazı tiplerine ve grafiklere kadar, web sitenizin öğelerini planlama ve oluşturma süreci, web tasarımı oluşturur.
Web Tasarım Uzmanı Kimdir?
Web tasarım uzmanı; web geliştiricisi olarak da adlandırılsa da aralarında ufak bir fark vardır. Bir web sitesinin nasıl görüneceği, neler yapılacağı konusunda hizmet veren kişidir. Aynı zamanda mühendis ya da kodlayıcı olarak da adlandırılırlar. Web tasarımcısı; yaptığı modeli alarak, web üzerinde görüntülenebilmesi için, bir kodlama dili kullanır. Web sitelerine işlevsellik katarak, özel kodlama araçları kullanarak, web sitesini tasarlar. UX geliştiricisi olarak da adlandırılan web tasarım uzmanı; kullanıcı deneyimini geliştiren, web sitesini, kullanıcı deneyimine uygun hale getiren kişidir. Bunun için Teknik beceri ve tasarım becerilerine sahiptirler. Hedef kitleyi çekecek ve gelen kişilerin site içinde uzun süre kalmasını sağlamak için çalışır.
Web Tasarımcıları Hangi Alanda Çalışır?
Web tasarım uzmanı; uzmanlık sertifikasını aldığında, bilişim teknolojileri uzmanının yanında çalışabilir. Birçok farklı alanda hizmet veren tasarımcılar; hedef kitlenin yakalanmasını sağlayacak şekilde tasarımlarıyla, işletmelerin Google üzerinde daha görünür olmasını sağlar.
- Web tasarım uzmanı ile çalışabilecek sektörler arasında;
- Yazılım şirketleri
- Bilişim teknolojileri danışmanlığı
- Uzman web tasarım şirketleri
- Büyük kurumsal organizasyonlar
- Bilgisayar sistemini kullanan her türlü kuruluş
Bir web tasarım ajansı bünyesinde hizmet veren tasarımcılar, aynı zamanda serbest çalışan olarak da yetenek ve becerilerini gösterir.
Web Tasarımcıları Hangi Temel Becerilere Sahiptir?
Web tasarım uzmanı, ilgili birçok iş tanımını gerçekleştirir. Video oyun geliştirici, bilgi bilimci, Bilişim teknolojileri uzmanı, operasyonel araştırmacı, veri bilimci, ağ yöneticisi, yazılım geliştirici, sistem geliştiricisi gibi birçok iş tanımına uyar. Tüm bu ilgili iş alanlarının gerçekleştirilebilmesi için tasarımcılar, bazı becerilere sahip olmalıdır;
- Hayal gücü ve yaratıcılık
- Sabır ve detaylara dikkat etme
- Analitik beceri yeteneği
- İletişim yeteneği
- Teknik yetenek
- Bilişim teknolojisi yeteneği
- SEO bilgisi
Photoshop, InDesign gibi programları kullanabilme yetisi
Çoğu metni seslerle, resimlerle, grafik ya da videolarla birleştiren internet siteleri ve web sayfaları planlaması yapan web tasarım uzmanı çeşitli kodlarla yaptığı bu işlemlerle; bir web sitesi ya da web sayfalarının tasarım ve düzenini oluşturur.
Web Sitesi Tasarımcılarının Sorumlulukları Nelerdir?
İster bireysel olarak ister bir web sitesi tasarım firmasında çalışıyor olsun, bir web tasarım uzmanı, birçok sorumluluğu taşımasını bilir. Web sitelerinin ya da web sayfalarının tasarım ve düzeninden sorumlu olan tasarımcılar; yeni bir web sitesi oluşturmak ya da mevcut web sitesi üzerinde, çeşitli revizyonlar yapmayı da bilir. Bir web tasarım uzmanı, sorumluluklarının bilinciyle, birçok farklı sorumluluk yüklenir.
- Web sitesi tasarımları gerçekleştirir.
- Örnek siteler oluşturur.
- Gereksinimleri ve proje için toplantılar düzenler.
- Son teknolojik ve yazılım gelişmelerini, yakından takip eder.
- Taslak siteler hakkında geri bildirim alır ve gönderir.
- Kullanıcı dostu, etkili ve çekici tasarım ürünleri oluşturur.
- Dijital revizyon ve görüntüler üzerinde revizyon yapar.
Aynı zamanda web tasarım uzmanı; HTML ve Javascript gibi yazılım ve programlama dillerinde beceriye ve uzmanlığa sahiptir. Gerekli durumlarda, projenin uygulanmasında, esnek çalışma saatlerine uyum gösterir.
Web Tasarım Uzmanı Nasıl Seçilir?
Web sitesi tasarımı içinde, birçok açıdan seçim yapabileceğiniz web tasarım uzmanı bulunur. Kimi zaman bireysel kimi zaman ise bir web tasarım ajansında, ekibiyle birlikte çalışan tasarımcıları seçerken; akılcı bir seçim yapmak ve projeniz için, en doğru uzmanı tercih etmek gerekir.
Bir web tasarımcısı tercih ederken;
- Hangi işlevlerin istendiği
- Web sitesinin ne derece büyümesinin istendiği
- Site içeriklerinin düzenlenip yönetilmesinin gerekip gerekmediği
- Ziyaretçilerin siteyle çalışıp çalışmasına gerek olmadığı konuları dikkate alınır.
Bunun yanında belirsiz kavram ya da fikirlerden uzak durmak, üstün körü bir teknoloji kilitlenmesinden kaçınmak, bir web tasarım uzmanı seçimi sırasında, size yol gösterir. Bu yüzden bir tasarımcı aramaya başlamadan önce; tasarım ihtiyaçlarınızın belirlenmesi çok önemlidir. Bunun için web sitenizin nasıl bir görüntü çizmesini istediğinize karar vermeniz gerekir. Sitenin rengi, logosu, grafik tasarımı ve diğer tasarım öğeleri belirlenmiş olmalıdır. Bir web tasarım uzmanı; tasarım ihtiyaçlarınız konusunda spesifik davranır. İhtiyaç ve beklentilerinizi çok iyi anlar ve buna göre bir plan ve strateji geliştirir.
İhtiyaç ve beklentiler tespit edildikten sonra doğru web tasarım uzmanı seçmek konusunda bazı ayrıntılara dikkat edilmesi gerekir.
Doğru web tasarımcısı; belirli özelliklerin, görünümlerin ne düzeyde ulaşılabilir olacağını söyleyebilmelidir.
Nasıl bir çalışma süreci istediğiniz önemlidir. Her aşama için seçim yapma olanağı sunulup sunulmadığı, geri bildirim alınıp alınmadığı, tasarımın en önemli kısımlarını görmek gibi birçok konu, tasarımcı seçerken, size fikir verir.
Bunun yanında; size bir tasarım sorununa nasıl yaklaşıldığını söylemeyen web tasarım uzmanı, kesinlikle kaçınmanız gerekenler arasında yer alır. Hem sizin hem de tasarımcı için yazılı bir tasarım süreci, en iyi tercih olacaktır.
Web Tasarımcısı ile Web Geliştiricileri Arasında Fark Var mıdır?
Çoğu insan tarafından web tasarım uzmanı ile web geliştiricisi karıştırılır. Buradaki fark, her iki uzmanın da birbirlerinin işini yapabiliyor olmasıdır. Bir uzman geliştirici ya da bir geliştirici tasarımcı olabilir. Bunun yanında; bu rollerin birbirinin yerine geçmesinin yanında, ayrı ayrı olarak da yapılır. Bu yüzden bazı insanlar, biri ya da diğerinde uzmanlaşmayı tercih eder.
Web tasarım uzmanı, genellikle stil unsurlarından sorumlu olurken; web geliştiricisi ise, karmaşık programlama ve kodlama yoluyla elde edilen işlevsellikten sorumludur. Yani arka uçta çalışır. Bir kişinin web tasarımcısı olarak sınıflandırılması için; en azından HTML ve CSS kodlama anlayışına hâkim olması gereklidir. Bunun anlamı; bir müşteri, sadece tasarım için bile gelmiş olsa, web geliştiricisine teslim etmeden önce, bazı temel işlevleri görmeyi de beklemesidir.
Web Tasarım Firmaları Arasından Nasıl Seçim Yapılır?
Profesyonel görünümlü bir web sitesine sahip olmak için bireysel çalışan web tasarım uzmanı ya da web tasarım firmalarından faydalanılır. Örneğin bir keman çalmayı öğrenmeyi düşünüyorsunuz ve bilgilendirici bir kitap alıp deneme yanılma yoluyla, akor yapmayı ve çalmayı öğrenebilirsiniz. Ancak pratik yapmak ve profesyonelliğe ulaşmak için, uzun yıllara ve aynı zamanda müzik aleti çalma yeteneğine ihtiyacınız olacaktır.
Bir tasarım uzmanı ya da bir web tasarım firması seçmek de tıpkı buna benzer. Kaliteli bir web sitesinin oluşturulması, grafik tasarımlarının yapılması, çeşitli web tasarım yazılım türleri, programlanması, kodlama dilinin kullanılması ve en sonunda internet pazarlamasının yapılması, büyük özveri ve anlayış gerektirir. Bunun yanında iyi bir web tasarımcısı; farklı tarayıcı ve bilgisayar platformlarının özelliklerini ve arama motorlarının web siteleri aracılığı sayesinde, nasıl örümcek yaptığını da bilir. Doğru tasarım ya da programlama kararlarını veremezseniz, etkisi olmayan bir web sitesi oluşturma riskini de almış olursunuz.
Günümüzün şartları, aralarından seçim yapılması gereken, birçok farklı web tasarım firmaları bulunuyor. İhtiyaçlarınızı ve beklentilerinizi karşılayacak bir tasarım firmasını seçmek, bu kadar seçenek içinde, hiç de kolay değildir.
Profesyonel bir web sitesi tasarım firması seçerken;
- Web sitenizin tasarlanmaya mı yoksa içerik yazımı, site pazarlaması, site barındırması gibi konulara mı ihtiyacı olduğu belirlenmelidir.
- Kodlama bilgisinin yeterli olup olmadığı önemlidir. Birçok web tasarımcısı, WordPress gibi bir platformda tasarladıkları siteleri kodlama becerisinde uzmanlık gösterir.
- Çalışılmak istenen tasarım firmasının; grafik tasarım, internet alanlarında, web tasarımı konusundaki referanslarının neler olduğu dikkate alınmalıdır.
- Bir web tasarım firmasının referansları deneyimleridir. Ne kadar zamandır tasarım işiyle uğraştıkları, kendi web sitelerinin tasarımının nasıl olduğu, renk ve metin uyumu olup olmadığı, sitenin yüklenme hızı, gezinme hızı gibi birçok konu, firmanın kendi sitesinden takip edilerek ölçülebilir.
- Web tasarımcılarının kendi stilleri bulunur. Firma içinde stilini beğeneceğiniz bir tasarımcıyla çalışmak önemlidir. Bu yüzden web tasarım uzmanı portföylerini incelemek, tasarım firmasını seçerken gereklidir.
- Sitenizde veri tabanı entegrasyonu ya da e-ticaret gibi gelişmiş teknolojileri kullanmak istiyorsanız, tasarımcıların gerekli programlama yazılımlarına sahip olduğu incelenmelidir.
Siteniz Google aramalarında görünecekse, SEO optimizasyonu zorunlu hale gelir. Tasarım firmasının, SEO optimizasyonu konusunda beceri ve yeteneğini, SEO uygulamaları konusundaki yetkinliğinin irdelenmesi önemlidir.
Seçilecek web tasarım firmasının tüm ihtiyaç ve beklentilerinizi karşıladığından emin olmanız gerekir. Soracağınız sorular arasında; bir alan adı temin etmenize yardımcı olup olmadıkları, barındırmayı kendilerinin mi yaptığı, site ziyaretçi sorgulaması yapıp yapmadıkları gibi birçok konu, tasarım firmalarının sunduğu hizmetler arasında araştırılmalıdır. Bunun yanında bir önemli konuda web tasarım uzmanı; bir metin yazarı değildir ve tasarımcılar, tasarladıkları web sitelerinde oluşturulacak içerikleri çok nadir şekilde yazma eğilimi gösterir. Bu yüzden, çalışılacak web tasarım firmasının böyle bir hizmet verip vermediği araştırılmalıdır.
Bunun yanında fiyatlandırma konusu da müşteriler için önemlidir. Her web sitesi kişiye ya da kuruma özeldir. Bu yüzden maliyet konusu, kesinlikle istekleriniz, ihtiyaç ve beklentilerinize göre şekillenir. Bunun yanında ödeme koşulları ve sürekli destek hizmetlerinin de nasıl olduğu irdelenmeli ve birkaç tane tasarım firması arasından, en uygun olan tercih edilmelidir.
Web Tasarımı ve Geliştirmesi için Temel Programlama Dilleri Hangileridir?
Web tasarımı ve geliştirmesi programlama dilleri HTML ve CSS dilleridir. CSS kodlama dili, basamaklı stil sayfalarını oluşturmak için kullanılır. Aynı zamanda tasarımın kontrolünü elinde tutan dildir. HTML programlama dili ise; sayfanın yapısını içeriğini kurarken kullanılır. Her iki dili de öğrenmek; web tasarım uzmanı için, kendi kodunu oluşturmak ve mevcut kodu düzenleme fırsatı sunar.
Bunun yanında çokça talep gören bir programlama dili olan JavaScript; daha gelişmiş, etkileşimli web sitelerinin oluşturulması için kullanılır. Aynı zamanda web tasarım uzmanı bu üç programa dilinin yanında, bir dizi arka uç web programlama dili kullanır. Bunlardan bazıları PHP, ASP, Python ve Java dilleridir. Birçok karmaşık web sitesinin çerçevesini çalıştırmak için, birden fazla programlama dili kullanılabilir. Web tasarımcı ve geliştiricileri, internette yaygın şekilde kullanılanı, bir veri tabanı olan MySQL kullanır.
Tasarımda Kullanılan Kodlama Dili Nerelerde Kullanılır?
Web tasarım uzmanı; tasarımda kullanacağı kodlama dilini, belirli işlevleri yerine getirmesi için, uygun yerlerde kullanması gerekir. Her dilin kendine uygun işlevselliği bulunur.
HTML; Başlıklarda, paragraflarda, altbilgilerde, fotoğraflarda, video ve grafiklerde, web sayfası ana içeriği ve yapısında kullanılır.
CSS; Tarayıcılara bir web sayfası için HTML dilini nasıl biçimlendirecek ya da stile dökeceklerini söyler. Yani sayfadaki bir içeriğin iyi görünmesini sağlar. Renkler, yazı tipleri, arka plan gibi oluşumlar, CSS sayesinde oluşturulur.
JavaScript; Birden fazla web tarayıcısı üzerinde çalışma becerisine sahip, dinamik ve etkileşimli içerikleri, Twitter beslemelerini, oturum açıldığında, farklı görünün web sitelerin, görüntü kaydırıcıları, oyun ve uygulamaları otomatik olarak günceller.
Python; Web tasarım uzmanı için olmasa da birçok yeni web tasarımcısı için oluşturulmuş bir dil olarak bilinir. Mobil cihazların yanında masaüstü ile de rahatlıkla çalışır.
PHP; sunucu tarafını kodlamada kullanılır. WordPress tarafından desteklenen PHP, bu yüzden WordPress siteleri geliştirmek isteyen web tasarım uzmanı için oldukça idealdir. Aynı zamanda PHP; bireysel HTML sayfaları oluşturmanıza gerek kalmadan çalışır. Ancak aynı tasarım içinde birden çok sayfayı görüntülemek için, şablonları kullanmanıza müsaade eder.
Son olarak tercih edilen SQL ise veri tabanını yönetmek için kullanılan bir kodlama dilidir.
CMS Yazılımı Nedir?
İçerik yönetim sistemi (CMS); web içeriğini yönetmek adına kullanılan ve birden fazla katılımcının oluşturmasına, düzenlemesine ve yayınlamasına fırsat tanıyan bir uygulamadır. Bir içerik yönetimi sistemindeki içerikler, veri tabanında depolanarak, bir dizi şablonu temel alan bir sunum katmanında görüntülemeye yarar.
CMS yazılımı temel özellikleri arasında;
- Kullanıcıların bir içeriği kolay şekilde oluşturması ve biçimlendirmesine yarar.
- İçerik, tek bir yerde depolanır.
- Yazar, editör, yönetici konumundaki kişilerin, sorumlulukları daha da artar ve iş akışı yönetimi yapma fırsatı sunar.
- İçeriği canlı şekilde düzenler ve iletmeye yarar.
İçerik yönetimi sistemi; programlama dillerini bilmeyen kişilerin kendi web içeriklerini kolayca oluşturup yönetmelerine izin verme özelliği bulunur.
Web Tasarımında Metrik ve Analiz Ne İşe Yarar?
Bir web tasarım uzmanı; kendi çalışmasını eleştirel gözle bakmalı ve bunu geliştirebilen kişi olarak hizmet verir. Bunun yanında müşteriler; web sitelerinin oluşturulması aşamasında tartışmasız şekilde, yatırım getirisi görmek ister. Temel metrikleri kullanmak ve sonuçlarını nasıl ölçeceğini bilmek, bir web tasarım uzmanı için; web sitesi stratejisinin belli alanlarının başarılı olup olmadığını ölçmesinde yardımcı olur. Bu ölçümler sonrasında, bazı yaklaşımlar değiştirilir.
UX Tasarımı ile Web Tasarımı Arasında Fark Var mı?
İnsanların birçoğu, teknoloji söz konusu olduğunda; yalnızca görsel tasarım ya da web tasarımı ile ilişkilendirme eğilimindedir. Aslında UX tasarımı, kullanıcı deneyimi tasarımı anlamına gelir. Kullanıcı ya da müşteri deneyimine odaklanarak, tasarımın perde arkasını ya da görünmez tarafını çalıştırır.
UX tasarımı özellikleri;
- Kullanıcı ve teknoloji odaklıdır. Bağımsız platform kullanır. Birden fazla platformun teknolojilerini, kısıtlamalarını ve kurallarını yönetir.
- Görsel tasarı, prototip oluşturmak, kullanılabilirlik testi, ön uç geliştirme ve veri analizini yönetir.
- Photoshop’ta görsel tasarlamaya yarar.
- Kullanıcıya en iyi deneyimi sunmak için bir çözüm ya da strateji belirler.
Aynı zamanda UX tasarım; kullanıcı araştırması ve kullanılabilirlik testi, etkileşim tasarımı ve içerik stratejisi sunar. Site haritaları ve site denetimleri geliştirmeye yarar. UX tasarımı uygulamaya koyan web tasarım uzmanı; A/B ayrık testler yapabilir, anketler oluşturabilir, kullanıcı profilleri çıkarabilir, prototipler oluşturabilir.
Web tasarımı özellikleri;
- Teknoloji ya da kullanıcı odaklı olabilir.
- İnsan merkezli yaklaşım kullanmaz.
- Web tasarımı, alanının bir web platformuna bağlı olmasıyla sınırlı kalır.
- Web tasarım uzmanı; grafik tasarım ve web sitesi tasarımı ilkeleri konusunda kapsamlı bilgiye sahiptir.
- Web tasarımı görselliğe, yaratıcı olmaya ve ilham vermeye odaklıdır.
- HTML, CSS ve JavaScrip gelişmelerine açıktır.
- Web tasarımı; bir markanın renkleri, yazı tipleri ve kimliği ile uyumlu paralellikte gider.
- Kullanıcılar için, görsellerin daha çekici olmasını sağlayan web tasarım uzmanı; içeriği arayüze estetik açıdan hoş ve kullanıcının anlamasını kolaylaştıracak şekilde yerleştirmesini bilir.
- Web tasarımı; renk şemaları, düğme tasarımları, arayüz tasarımı, gezinme tasarımları, sayfa grafiği ve dosyaların, benzersiz şekilde kullanıcı tarafından anlaşılmasına yarar.