Web site yöneticileri için özellikle arama motoru optimizasyonlarında oldukça önemli olan site haritası, sitemap.xml dosyasında barındırılır. Bu sitemap arama motorlarının siteyi daha iyi bir şekilde analiz etmesini, yeni linkler keşfetmesini ve güncellemeler hakkında bilgi almasını mümkün kılar.
Site Haritası Nedir, Ne İşe Yarar?
Sitemap olarak da bilinen site haritası, web sitesi içerisindeki tüm alanları listeleyen ve belirli bir hiyerarşiyi takip eden dosyadır. Mevcut olan dosya sitemap.xml altında toplanır ve site haritasının kullanılması gerektiği tüm alanlarda web sitesindeki mevcut link üzerinden tanımlamalar yapılarak kolay bir şekilde site haritasının okunması ve işlenmesi sağlanabilir. Özellikle yeni açılan web sayfaları için site haritasının oluşturularak tanımlanması oldukça önemlidir. Yeni açılan sitelere Google botları çok sık aralıklarla gelmeyeceğinden dolayı yeni eklenen içeriklerin Google tarafından daha kolay bir şekilde keşfedilebilmesi adına site haritalarının faydaları oldukça fazladır.
Sitemap.xml Nasıl Oluşturulur?
Kullanıcıların site haritası oluşturarak TÜM bu imkanlardan yararlanmak istediği durumlarda yapması gereken ilk işlem sitemap.xml dosyasının nasıl oluşturulduğunu öğrenmesidir. Hiçbir teknik bilgisi olmayan kişiler, otomatik bir şekilde sitemap oluşturan İnternet sitelerinden destek alabilir. Bu sitelerde genellikle web site adresinin yazılması yeterlidir ve uygulama aracılığıyla site üzerinden kontroller yapılarak birkaç dakika içerisinde site için indirilebilir ve kullanılabilir sitemap.xml hazırlanır. Google rehberlerinde de sıklık da yer alan site haritaları için online olarak seçenekleri değerlendirmek isteyenler aşağıdaki listeden birisini seçebilir.
- AutoMapIt
- Autositemap
- Sitemapspal
- SitemapSubmit
- Neuroticweb.com Sitemap Generator
Ancak WordPress gibi sistemleri kullanan kişilerin SEO eklentileri ile site haritası oluşturması önerilir. Böylece site haritası kontrol altında tutulabilecek ve SEO uygulamaları tarafından optimize edilerek sürekli güncel tutulacaktır. WordPress kullanan kullanıcıların SEO eklentisi kullanması da zorunlu olacağından dolayı tercih edilen mevcut eklenti özellikleriyle sitemap ayarlamaları yapılarak sitemap.xml elde edilebilir. Ancak sadece sitemap oluşturmak istendiğinde XML Sitemaps gibi eklentilerden de yardım alınabilir. Bu eklentilerin kurulumu için WordPress admin paneli üzerinden eklenti ekleme seçeneğinin seçilmesi ve ardından arama bölümüne belirtilen eklenti isminin yazılması yeterlidir. Daha fazla eklentiye göz atmak istediğinizde ise sadece sitemap yazmanız yeterli olacaktır.
Sitemap Oluştururken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Sitemap oluştururken özellikle farklı siteler üzerinden destek alarak yeni site harita hazırlığı yaparken mutlaka elde edilecek olan sitemap.xml dosyası kontrol edilmelidir. Burada URL yapısının site ile aynı olduğundan emin olunmalıdır. Yanlış, hatalı URL yapısının kullanılması, site için Google ve diğer arama motorlarında çok ciddi sorunlara neden olacaktır. Aynı zamanda kodlama konusunda da kesinlikle UTF 8 dışında herhangi bir yapı tercih edilmemelidir.
Çok dilli web sayfalarında oluşturulacak olan site haritalarının her dil için ayrı ayrı oluşturulması önerilir. Böylece Google tarafından sitenin daha iyi bir şekilde algılanması ve kullanılacak hreflang etiketleri sayesinde sitenin çok dilli bir site olduğunun da anlaşılması mümkün olacaktır.
Oluşturulacak olan site haritaları özellikle yıllardan beri aktif olan web sitelerinde URL sorunları yaratabilir. Tek bir site haritasında maksimum 50 bin URL’ye yer verilmelidir. Eğer site daha fazla URL içeriyorsa, site haritalarının bölünmesi ve maksimum boyutunun 10 MB’ı geçmemesi önerilmektedir.
Google site haritalarına çok önem veren bir arama motoru olduğundan dolayı web site yöneticilerine site haritalarının kullanılmasını önermektedir. Özellikle çok büyük bir site söz konusu olduğunda ya da birbiriyle bağlantısı olmayan çok sayıda sayfa kullanıldığında site haritası ile ilgili de MEVCUT Hiyerarşi ve site dizinleri oluşturularak Google’a ve diğer arama motorlarına daha iyi bir şekilde destek sağlanabilir. Aksi halde botun keşfedemediği sayfalar, arama motorları tarafından dizine eklenemeyeceğinden dolayı web site yöneticileri için ciddi sorunlar oluşabilecektir.
Google önerilerinde yer alan ve dikkat edilmesi gereken detaylardan bir diğeri ise yeni açılan web sayfaları. Google yeni açılan web sayfalarının Google tarafından daha zor keşfedildiğini belirterek site haritalarından destek alınmasının uygun olacağını söylemektedir.
Tüm bunlar sitemap kullanımının ne kadar önemli olduğunu net olarak göstermektedir. Sitelerinde sorunsuz bir şekilde SEO çalışmalarının yapılmasını isteyenler, SEO uzmanlarından destek alarak ilk site açılış tarih itibariyle işleri daha da kolay hale getirebilir.