İçindekiler
- 1
- 2 SEO Uzmanı Kimdir?
- 3 SEO Uzmanı Hangi Becerileri Taşımalıdır?
- 4 Anahtar Kelime Stratejisi Nasıl Kullanılır?
- 5 İçerik Pazarlaması SEO için Neden Önemlidir?
- 6 Teknik SEO Nasıl Yapılır?
- 7 Link Oluşturma Nasıl Gerçekleştirilir?
- 7.1 Google Analytics Nedir?
- 7.2 Optimizasyonda SEO Denetimi ve Mobil Uyumluluk Neden Önemlidir?
- 7.3 SEO Araçları ve Yazılımları SEO Optimizasyonunda Nasıl Kullanılır?
- 7.4 Yerel SEO İşletmenize Ne Fayda Sağlar?
- 7.5 Optimizasyon için Rakip Analizi Nasıl Yapılır?
- 7.6 Uluslararası SEO Nasıl Yapılır?
- 7.7 Uluslararası SEO’da Alınacak Sinyaller Nelerdir?
- 7.8 Mobil Optimizasyonu Nasıl Yapılır?
- 7.9 Mobil Site UX Sinyalleri İçin Nasıl Optimize Edilir?
Modern tüketiciler, arama yoluyla dünyayı dolaşırken; dizüstü bilgisayarlardan, akıllı telefonlardan, tabletlerden ve daha fazlasından, ihtiyaç duydukları, ürün ve hizmetler için internette arama yapar. Arama motoru optimizasyonu bir diğer adıyla SEO; işletmenizin çok büyük ölçüde arama sonuçlarında ortaya çıkmasını sağlar.
Arama motoru olmadan, arama motoru sonuçları üstüne çıkmak mümkün değildir. Bu yüzden sitenin SEO’sunu ve trafiği iyileştirmek için, akıllı bağlantı kurma stratejileri uygulanması gerekir. Arama motorlarının bağlantıları nasıl algıladığını, bağlantıların sayfa sıralamasını nasıl etkilediği ve mükemmel bir bağlantı için ne tür niteliklerin sağlandığını anlamanıza yardımcı olmak için, SEO uzmanı ile çalışmak önemlidir.
SEO Uzmanı Kimdir?
Google, Bing, Yahoo gibi arama motorlarının SERP’lerinde, daha yüksek sıralama elde etmek için, web sitelerine uygulanan optimizasyonu gerçekleştiren kişi, SEO uzmanı olarak adlandırılır. Yani arama motorlarından nasıl daha fazla trafik geleceğini anlayan ve buna göre optimizasyonu şekillendiren kişidir.
Bir SEO uzmanı ile çalışmak gerektiğinde, bazı noktaları iyi bilmek ve buna göre çalışmak gerekir.
- Hedef pazarınıza, en iyi şekilde nasıl ulaşacağınızı belirlemede yardımcı olmalıdır.
- Belli beceri ve deneyimler kazanmış olmalıdır.
- SEO denetimlerinden, bağlantı oluşturmaya kadar tüm ihtiyaçlara cevap verebilmelidir.
SEO; arama motorlarının web sitelerini belli arama terimleriyle daha iyi tanıma ve ilişkilendirme için yardımcı olan tüm etkinliklerdir ve bu etkinliklerin sürdürülebilir olması için, bu konuda uzmanlaşmış kişilerle çalışılır.
SEO Uzmanı Hangi Becerileri Taşımalıdır?
SEO projenizin maliyeti ne ölçüde olursa olsun, çalışma kapması ve projenizi hayata geçirmek için gerekli becerileri taşıyan SEO uzmanı bazı özelliklere sahip olmalıdır.
- Anahtar kelime araştırması
- Temel HTML
- Teknik SEO
- Orta ya da ileri düzey metin yazarlığı
- Google algoritmaları değişikliklerine aşinalık
- Site dışı optimizasyon
- SEO içerik üretimi ve planlaması
- Rakip analizi ve SEO denetimleri
Şirketlerin işlerini kurmalarına ve web trafiği yoluyla, yeni müşteriler çekmelerine yardımcı olan ve hayati öneme sahip SEO uzmanı; bir site SEO’sunu nasıl değerlendireceğini ve analiz edeceğini bilmeli, teknik, içerik ve site dışı optimizasyonu başarıyla yönetebilmelidir.
Anahtar Kelime Stratejisi Nasıl Kullanılır?
Bir anahtar kelime stratejisi oluşturmak, pazarlamadaki en önemli faaliyetlerin başında gelir. Bir web sitesini uygun şekilde optimize etmek ve anahtar kelimeleri stratejik olarak kullanmak, o siteye yıllarca ziyaretçi akınına uğramasına olanak tanır. İşletmeler için doğru anahtar kelimeleri bularak analiz etmek, bunları farklı kanallara uygulamak, SEO uzmanı tarafından yapılması gereken işlemlerdir.
Anahtar kelimeleri bulmak ve seçmek, herhangi bir SEO optimizasyonu için kullanılan ilk adımlardan bir tanesidir. Doğru anahtar kelimelerin seçilmesiyle, firmalar, Google ilk sayfasına çıkmayı başarır. Aynı zamanda anahtar kelime araştırması yapmak; hedef kitlenizi daha iyi anlamanıza yardımcı olur.
İçerik Pazarlaması SEO için Neden Önemlidir?
İçerik pazarlaması; SEO’nun ayrılmaz bir parçasıdır ve site, arama motorları için mükemmel şekilde optimize edilmiş olsa da mükemmel bir içerik olmadan, Google sıralaması yapmak neredeyse imkânsızdır. Bunun yanında birçok kişi; içerik stratejisi ve içerik pazarlama terimlerini birbirine karıştırır. Ancak ikisi de birbirinden farklı kavramlardır. Bunun nedeni pazarlama dışı içerik hakkında, bir strateji oluşturulabildiğidir.
İçerik stratejisi geliştirirken;
- Yaş, cinsiyet, konum gibi demografik bilgiler göz önüne alınır.
- İnternetteki konumlarının ne olduğu
- İletişim kurmak için, kullandıkları kanallar
- Etkileyicilerin kim olduğunu gösteren ipuçları gözden geçirilir.
Burada SEO uzmanı olarak hizmet veren kişi ya da ajans; stratejiyi oluştururken içerik denetimi yapar. Bunun için mevcut içeriklerin tüm envanteri çıkarılır. Envanterin çıkarılmasından sonra, içerikler düzenlenir ve etiketlenir.
Mevcut içerikler;
- Konusuna göre
- Kelime sayısına
- Hedef kitleyle alaka düzeyi
- İçeriklerin ne süre geçerli olduğu
- Video, infografik, meta açıklaması, başlık etiketleri, şema işaretlemesi gibi özelliklerinin olup olmadığı konusunda kapsamlı şekilde üzerinde çalışılır.
Aynı zamanda SEO uzmanı; trafiği, etkileşim ölçülerini, sosyal paylaşımları ve destekli dönüşümlerin olup olmadığını analiz eder.
Teknik SEO Nasıl Yapılır?
Teknik SEO; hemen her web sitesi için önemli bir işlemdir. Ancak teknik optimizasyon; özellikle binlerce sayfalık büyük web siteleri yani e-ticaret ya da haber siteleri için, büyük önem taşır. Küçük bir blog ya da 500bin sayfalık bir medya markası için yaptığınızda teknik SEO konusunda SEO uzmanı ile çalışmak gerekir.
Teknik SEO çalışması yapılırken;
- Sayfa öğeleri analiz edilir.
- Http başlıkları tanımlanır.
- XML site haritaları çıkarılır.
- Yönlendirmeler ve meta veriler yapılır.
Teknik SEO çalışması; arama motoru taraması, indeksleme ve nihai sıralama üzerinde doğrudan ya da dolaylı bir etkiye sahip olmayı etkin kılar. Bu yüzden teknik SEO; analitik, anahtar kelime araştırması, geri bağlantı profili geliştirme ya da sosyal medya stratejilerini içermez. SEO uzmanı, bu konudaki ayrımı bilir ve çalışmalarını buna göre yönlendirir.
Link Oluşturma Nasıl Gerçekleştirilir?
Bağlantı kurma, SEO’nun en önemli parçalarından birini oluşturur. Teknik SEO ya da içerik konusunda uzmanlaşmış biri bile olsa bir SEO uzmanı; geri bağlantı oluşturmada iyi olmalıdır. Geri bağlantı oluşturma; arama motorunun görünürlüğünü iyileştirmek amacıyla, bir web sitesine tek yönlü köprülerin oluşturulması anlamına gelir. Yaygın bağlantı kurma stratejileri arasında; içerik pazarlaması, yararlı araçlar oluşturma, e-posta erişimi, bozuk bağlantı oluşturma ve halkla ilişkiler bulunur.
Kalitesi yüksek bağlantılar kurmak için bağlantıların ne anlama geldiğini bilmek gerekir. Bir sayfada PageRank varsa, bu bağlantı sıralamanıza büyük etki eder. Bir bağlantı kalitesi, bir alanın site genelindeki yetkisi tarafından belirlenir. Bu bağlantıların elde edilmesi zordur. Burada devreye giren SEO uzmanı, geri bağlantılar söz konusu olduğunda; sitenin alaka düzeyine bakar. Çoğunlukla yetkili sitelerden bağlantı alınırken, siteyle alakalı olan yetkili siteler tercih edilir.
Aynı zamanda SEO uzmanı; bağlantıların sayfadaki konumuna da dikkat eder. Bağlantı içeriğin içine mi gömülü yoksa sayfanın altbilgisine gömülü olduğu önemlidir. Özellikle altbilgilerde ve kenar çubuklarında saklanan bağlantılar, bir sayfanın gövde içeriğinin ortasındaki bağlantılar kadar değersizdir. Bu yüzden bağlantının nerede olduğu önemlidir.
Google Analytics Nedir?
Gelişmiş SEO stratejileri içinde bulunan Google Analytics, SEO optimizasyonunuzu, bir sonraki seviyeye taşıyacak çalışmalardır. Konusunda tecrübe kazanmış bir SEO uzmanı; bir Hreflang etiketinin ne olduğunu bilmeli ve analytics’i anlamak için iki ana nedeni önemsemelidir.
- Analytics; bir SEO kampanyasının başarılı ya da başarısızlığı nasıl ölçtüğünüz anlamına gelir.
- Analytics; başka bir yol olmadığını düşündüğünüz anda SEO fırsatlarını bulmanıza yardım eder.
SEO uzmanı; SEO optimizasyonu çalışması yaparken, siteye gelen trafiği ölçmek, ziyaretçilerin ne kadar süre sitede kaldığını analiz etmek için, Google Analytics’i kullanır.
Optimizasyonda SEO Denetimi ve Mobil Uyumluluk Neden Önemlidir?
SEO denetimi; bir sitenin SEO’sunu sistematik şekilde parçalamanıza olanak tanır. Daha yüksek Google sıralaması almak için, bazı adımların izlenmesi gerekir. Bu konuda ilk adım sitenin mobil uyumlu olup olmadığını denetlemektir.
Mobil uyumluluğu denetlemenin sebepleri;
- Google aramalarının %60’ının mobil üzerinden gelmesi
- Google’ın mobil öncelik algoritmasını kullanması
Sitenin mobil uyumlu olup olmadığını anlamak için, mobil uyumluluk test aracı kullanan SEO uzmanı, sitenin mobil cihazlar için optimize edilmiş olarak değerlendirmeye alınıp alınmadığını görür.
SEO Araçları ve Yazılımları SEO Optimizasyonunda Nasıl Kullanılır?
Bir SEO uzmanı; SEO optimizasyonu için gerekli olan araçları ve yazılımları nasıl kullanacağını bilir. Aynı zamanda uzmanın araçlarla olan deneyimi çok önemlidir ve SEO pazarlamasının merkezini oluşturur. Bir uzmanın kullanabileceği en önemli SEO yazılımı arasında SemRush, Yoast SEO eklentisi, Moz Pro, Raven araçları bulunur. SemRush; anahtar kelime araştırması, rakip analizi ve Google reklam kampanyası optimizasyonunda uzmanlaşmış bir SEO aracıdır. Yoast SEO eklentisi; web yöneticilerinin arama motorları için, WordPress web sitelerini optimize etmek için tasarlanmış, bir WordPress eklentisi olarak çalışır.
Moz Pro; arama motoru görünürlüğünü iyileştirmeye yarayan araçları içeren, popüler bir SEO yazılım paketini oluşturur. Özellikleri arasında bağlantı gezgini, anahtar kelime gezgini ve sıra izleyici bulunur. SEO uzmanı tarafından kullanılacak bir diğer araç ise Raven araçlarıdır. Raven Tools olarak geçen araç; site denetimlerini, sıralama takibini, raporlamayı yapan, teknik SEO odaklı çalışan bir yazılım programı olarak hizmet verir.
Yerel SEO İşletmenize Ne Fayda Sağlar?
Yerel SEO; bir işletmenin Google’daki, yerel arama sonuçlarında daha görünür olmasını sağlayan, SEO stratejisi olarak kullanılır. Fiziksel bir konumu olan ya da coğrafi alanda hizmet veren herhangi bir firma, yerel SEO’dan destek alır. Google’da işletmeyle ilgili önemli kelimelerin aranması ve altında 3 listeli bir harita görünmesi, yerel SEO ile işletmenizi büyütmeye yarar. Yerel SEO; standart Google organik arama listelerinde görüntülenirken, ayrı algoritmalar yerel sıralamalar ve yerel harita paketi sonuçları adına, Google arama sonuçlarına güç katar. Bu konuda SEO uzmanı; yerel hedef kitlenize odaklanacak anahtar kelime araştırması yaparak, alıntılar oluşturur. Yerel aramalarda büyümek ve hangi sinyallerin öneminin arttığını ya da azaldığını takip ederek, coğrafi bölgedeki bilinirliğinizi artırır.
Optimizasyon için Rakip Analizi Nasıl Yapılır?
Rakip analizi; rakibin bağlantılarını nasıl elde ettiğine dair yapılan tersine mühendisliktir. Amacı; kendileri için en iyi çalışacak içeriğe ve bağlantılarını nereden aldıklarına bakmaktır. Bağlantılar; bir SEO’nun en önemli parçasıdır ve onlar olmadan sıralamaya girmekte zorluk yaşanır.
İki tip rakip türü vardır;
- Etki alanı düzeyindeki rakipler
- Sayfa düzeyindeki rakipler
Etki alanı düzeyindeki rakipler; sadece 1 ya da 2 arama terimi için rekabet etmez. Birçok sayfada birçok arama terimi için, rekabet içine girerler. Sayfa düzeyindeki rakipler ise; bir bütün olarak rakip olmasalar da belli konular ve anahtar kelimeler için, sayfa düzeyinde, sizinle rekabet eden rakiplerdir. Burada devreye giren SEO uzmanı; sayfa düzeyindeki ve etki alanı düzeyindeki rakipleri bulmak için, bir dizi çalışma gerçekleştirir. Aynı zamanda SEO uzmanı; rakiplerinizin ana sayfa bağlantılarını araştırarak, binlerce potansiyel bağlantı fırsatını da ortaya çıkarır. Konusunda deneyimli uzmanlar; Google gelişmiş sorgularını kullanarak, rakiplerin gönderilerini bulabilir.
Uluslararası SEO Nasıl Yapılır?
Sitenizin birden fazla ülkeyi hedeflemesi durumunda gerçekleştirilecek SEO çalışması, uluslararası SEO kapsamına girer. Arama motorlarının hangi ülkeleri hedef almak istediğinizi ve iş için hangi dilleri kullandığınızı kolay şekilde belirleyebilmesi için, web sitenizi optimize etmek için uluslararası SEO kullanılır.
Sitenize gelen ziyaretçilerin büyük bir bölümünün; bulunduğunuz yerden farklı bir ülkeden geldiğini, farklı dilleri konuştuklarını ya da hem farklı ülkeden hem de farklı dilleri konuştuklarını biliyorsanız, üst düzey bir kullanıcı deneyimi için, web sitenizde belli değişiklikler yapmanız gerektiğini anlayabilirsiniz.
Uluslararası coğrafyayı hedeflemek için;
- Hedef ülke ya da bölge için, uluslararası uyumlu bir URL yapısında olmalıdır.
- Dil etiketleri kullanarak, sayfaların hangi dili hedeflediği belirlenir.
- Hedef kitlenin kullandığı dillerde, içerikler oluşturulur.
Tüm bu işlemler SEO uzmanı tarafından, profesyonel şekilde gerçekleştirilirken, hedeflerin tümünü yapmak isteyebilir ya da sadece bir hedef üzerinde çalışma gerçekleştirilebilir.
Uluslararası SEO’da Alınacak Sinyaller Nelerdir?
SEO uzmanı; web siteleriyle ilgili belli bir ülkeyi hedeflemek için, birkaç farklı URL yapısı kullanır. Bu URL yapıları, uluslararası siteler için en uygun URL yapılarını oluşturur.
URL yapıları;
- ccTLDülke kodu üst düzey alan adı; Kullanıcılara ve arama motorlarına bir web sitesinin hangi ülkede egemen devlet ya da bağımlı bölgede kayıtlığı olduğunu belirtir.
- Alt alan adı; Uluslararasılaştırılan içerik, kök alandan bağlantı eşitliği geçirilebilen ya da alınamayan ayrı bir üçüncü düzey etki alanıyerleştirilir.
- Alt dizin; Uluslararası içerik, bir kök etki alanının, belli bir alt dizine ya da alt klasörüne yerleştirilir.
- Dil parametreleriyle gTLD; Genel bir üst düzey alan (.com, .org vs.) bir URL parametresi eklenir ve belli bir dilin konuşanları hedef alınır.
- Farklı alan; Uluslararasılaştırılan içerik, uluslararası olmayan siteden tamamıyla farklı bir kök alana yerleştirilir.
Arama motorları, her bir farklı URL yapısını farklı yorumlar. Bu yüzden her tekniğin avantajı ya da dezavantajı bulunur. Burada SEO uzmanı; doğru yapıyı seçerek, işlemlerin rahatlıkla yapılmasına olanak tanır. SEO uzmanı; arama motorlarına belli ülkeyi hedeflediğini gösteren bazı sinyaller alır. Bu sinyalleri çok iyi analiz eden uzmanlar, doğru sinyalleri doğru zamanda analiz ederek, sitenin trafiğine olumlu etki yapar. Sitenin yerel bir IP’de barındırılması, yerel içeriğe bağlantı vermek, yerel kaynaklardan bağlantılar oluşturmak, SEO uzmanı tarafından sinyallerin doğru şekilde okunmasını sağlar ve çalışalar bana göre gerçekleştirilir.
Mobil Optimizasyonu Nasıl Yapılır?
Google artık sadece masaüstü değil öncelikli olarak mobil üzerindeki dizinlerde de çalışıyor. Bunun anlamı, mobil SEO’nun isteğe bağlı olmadığıdır. Yani SEO çalışmaları ile başarının zirvesine çıkmak gerekiyor. Mobil SEO; web sitelerinin akıllı telefon ya da tablet kullanıcıları için, optimize edilmesidir. Mobil optimizasyon; site kaynaklarının, arama motoru örümceklerine de erişimi sağlar. Mobil optimizasyonun amacı, mobil aramaların sayısını yükseltmektir. Giderek mobil uygulamalara olan eğilim arttığından, Google mobil aramaya odaklanmak için, tüm algoritmasını da elden geçirir.
Çoğu insan için mobil cihaz, akıllı telefon ya da tablettir. Bunun yanında mobil SEO’nuzu çok fazla etkilememekle beraber, buradaki ana fikir, sitenin herhangi bir cihaz için optimizasyonunu sağlamaktır. Bunun için SEO uzmanı, Google arama konsolunda bulunan mobil kullanılabilirlik testi kullanarak, bu konuda herhangi bir sorunun olup olmadığını test eder.
Mobil Site UX Sinyalleri İçin Nasıl Optimize Edilir?
SEO; meta etiketlerle uğraşmaktan çok daha muazzam bir siteye sahip olmaktan ibarettir. Özellikle Google’ın RankBrain algoritması; Google’da arama yapanların sitenizle ne tür bir etkileşimde bulunduğu görmek için tasarlanmıştır. Google; mobil sitenizin, ne kadar hızlı yüklendiğini önemser. Çoğunlukla mobil sitelerin, mobil kullanıcılar için, 1 saniyeden kısa sürede yüklenmesi öneriliyor. Bu yüzden Google’ın page speed insights aracı kullanılır. Bu aracın amacı, mobil cihazlarda ne kadar hızlı yüklenme olduğunu bilmenizi sağlamaktır ve işlerin daha hızlı gelişmesi için, uygulayabileceğiniz önerilerde bulunur.
SEO uzmanı; kullanıcıların mobil içeriklerinize göz atmak ve sıkılmadan okumalarını sağlamak için, birçok farklı yöntem kullanır. Bu çalışmalar sırasında telefon ve tablet cihazlarda okunabilirliği artırmak için bazı yöntemler gerçekleştirilir.
- En az 14 piksel yazı tipi kullanmak
- Kısa paragraflar oluşturmak
- 50-60 karakter arası satır uzunluğuna dikkat etmek
- Metin ve arka plan arasında kontrastlara dikkat etmek
Aynı zamanda SEO uzmanı; içeriklere video yerleştirmek için HTML5 kullanır ve hedef kitlenin her ziyaretinde süslü animasyonlarla dikkat çekmeyi başarır. Bunun yanında mobil google arama yapanlardan daha fazla tıklama çekmek için, yapılandırılmış verileri kullanarak uygulamaya döker.