İçindekiler
- 1 Arama Motoru Nedir?
- 2 Arama Motoru Çeşitleri Hangileridir?
- 3 En Çok Kullanılan Arama Motoru Hangisidir?
- 4 Arama Motorlarında İndeksleme Süreci Ne Kadar Sürer?
- 5 Türkiye’nin İlk Arama Motoru Hangisidir?
- 6 Arama Motorlarının Özellikleri Nelerdir?
- 7 Arama Motorları Nasıl Çalışır?
- 8 Bir Arama Motoru Algoritması Nasıl Çalışır?
Belirli terimleri ya da kelime öbeklerini aramanıza izin veren arama motorları; aradığınız şeyle ilgili sonuçları döndürür. Birçok farklı arama motoru türü vardır ve bu nedenle bulmak istediğiniz bilgiye uygun olanı seçmek önemlidir.
Arama motorları; bilgileri hızlı ve kolay şekilde bulmanıza yardımcı olabilecek, güçlü araçlardır. Bir ürünün adı ya da bir işletmenin adresi gibi belirli bilgiler için, web sitelerinde arama yapmanızı sağlar.
Mevcut birçok farklı arama motoru vardır ve her birinin kendi avantajları ve dezavantajları bulunur. Eldeki görev için doğru arama motorunu seçmek önemli bir kazanımdır.
Arama Motoru Nedir?
Arama motoru; kullanıcıların internette bilgi aramasını sağlayan bir yazılım programıdır. Arama motoru, web sitelerini indeksler ve web siteleri hakkındaki bilgileri, kendi veri tabanında saklar. Bir kullanıcı bir sorgu girdiğinde, arama motoru sorguyla eşleşen web sitelerinin bir listesini döndürür.
Kullanıcı bir kelime ya da kelime öbeği yazar ve arama motoru, sorguyla eşleşen web sitelerinin listesini döndürürken, kullanıcılar birçok farklı arama motorunu kullanabilir. Bu da en güncel arama motorları hangileridir sorusunu gündeme getirebilir.
Arama Motoru Çeşitleri Hangileridir?
İnternet kullanıcıları farklı birçok arama motoru kullanabilir. Arama motorları hangileridir konusunda kullanıcılar, 3 tip arama motoru kullanabilir.
- Genel arama motorları: Google, Yahoo, Yandex gibi arama motorlarıdır. Kullanıcıların çeşitli anahtar sözcükleri kullanarak, internette bilgi aramasına olanak tanır.
- Dikey arama motorları: Google Shopping, Dogpile, WebMD gibi arama motorları; web siteleri, ürünler ya da haberler gibi belirli bilgi türlerinde uzmanlaşmıştır.
- Meta arama motorları: Ixquick ve Yahoo gibi arama motorlarıdır. Birden çok arama motorundan gelen sonuçları, tek bir listede birleştirir.
Bunların haricinde Microsoft Bing, Ask, DuckDuckGo, Yaani, Baidu gibi arama motorları türleri de bulunuyor.
En Çok Kullanılan Arama Motoru Hangisidir?
İnternette bulunan arama motorlarının sayısı ve her birinin farklı kullanım şekilleri nedeniyle, bu sorunun cevabını belirlemek zorlayıcı olabilir. Bununla birlikte en popüler arama motorunun, küresel aramaların çoğunluğunu oluşturan Google olduğu söylenebilir.
İnternet kullanıcıları arama motorları hangileridir konusunu merak ederken; her gün milyarlarca sorgu alan ve ortalama %70 pazar payına sahip olan en çok kullanılan arama motoru Google olmakla birlikte, ardından %20 pazar payı ile Yahoo ve %10 pazar payı ile Bing en çok kullanılan arama motorları arasında yer alıyor.
Stanford Üniversitesi’nde 1998 yılında iki öğrenci olan Larry Page ve Sergey Brin tarafından oluşturulan Google, diğer kaç web sitesinin bağlantı verdiğine göre, web sitelerini sıralamak için PageRank adlı bir program kullanan bir web arama motorudur.
Arama Motorlarında İndeksleme Süreci Ne Kadar Sürer?
İnternet kullanıcıları arama motorları hangileridir konusunu araştırırken, arama motorlarının indeksleme sürecinin ne kadar sürdüğünü de merak etmesi normaldir.
- Dizin oluşturma; bir arama motorunun bir web sitesi hakkındaki bilgileri, kullanıcılar tarafından hızlı ve kolay şekilde alınabilmesi için depoladığı süreçtir.
- Birisi bir arama motoruna bir sorgu gönderdiğinde; motor girilen anahtar kelimeleri ya da kelime öbeklerini içeren sayfaları bulmak için, web sitelerinin dizinine bakar.
- Bulunan sayfalar daha sonra sorguyla ne kadar alakalı olduklarına göre sıralamaya alınır.
İndeksleme; kullanıcının belgeyi daha kolay arayabilmesi için, bir belge hakkında bir dizine bilgi ekleme işlemidir. Bir belgeyi indeksleme süresi; belgenin boyutu, içeriğinin karmaşıklığı ve arama motorunun indeksleme yazılımının hızı gibi faktörlere göre değişir.
Genel olarak daha küçük belgeler, büyük olan belgelerden çok daha hızlı şekilde dizine eklenebilir.
Türkiye’nin İlk Arama Motoru Hangisidir?
Yabancı birçok arama motoru bulunurken, Türkiye’ye ait arama motorları hangileridir konusu da merak edilebilir. Ülkemizde yerli arama motoru olarak ilk defa Yaani motoru tasarlanmıştır.
- Türk mühendisler tarafından Türkçe olarak geliştirildi.
- Arama motoru verileri, Turkcell’in veri merkezinde saklanıyor.
- Konum bazlı aramalarda, en yakın seçenekler, ilk sıralarda yer alıyor.
Yaani arama motoru, 2017 yılında hayata geçirilmiş ve Turkcell tarafından geliştirilmiştir. Sadece bilgisayar üzerinde değil, mobil cihazlar üzerinde de rahatlıkla kullanılan arama motoru, IOS ve Android işletim sistemli telefon ve tablet cihazlarla da uyumlu şekilde çalışıyor.
Arama Motorlarının Özellikleri Nelerdir?
Arama motorları, kullanıcılara aradıkları bilgileri bulmalarına yardımcı olacak çeşitli özellikler sunar. Bunun yanında arama motorları hangileridir, hangi arama motoru daha iyidir gibi sorular da kullanıcılar tarafından merak edilir.
- Arama motorları; kullanıcıların web sitesinde bilgi bulmasına yardımcı olmak için, arama motorunun sağladığı belirli öğeler ve araçlardır.
- Anahtar kelime, kelime öbeği ya da tam eşleşmenin yanı sıra, web sitesi, kategori ya da tarihe göre arama yapma özelliği sunar.
- Sonuçları belge türüne, dile ya da ülkeye göre filtreleme özelliğini içerebilir.
- Bazı arama motorları; görsel arama, haber arama ve video arama gibi farklı özellikler sunabilir.
Arama motorları; kullanıcıların anahtar sözcükleri ya da tümcecikleri girmesine ve ardından internetten ilgili web sayfalarının bir listesini almasına izin veren yazılım sistemidir.
Alınan sayfaların listesi; genellikle arama motorunun sayfaların kullanıcının sorgusuyla ne kadar alakalı olduğuna inandığına göre sıralanır. Arama motorları; kullanıcılara arama sonuçlarını zaman aralığına, kaynağına ve diğer faktörlere göre hassaslaştırma olanağı sağlar.
Tüm bunlara ek olarak birçok arama motoru; kullanıcılara daha sonra geri dönebilmeleri için, aramalarını kaydetme olanağı da sunuyor.
Arama Motorları Nasıl Çalışır?
Arama motorları hangileridir konusunda araştırma yapan birçok kullanıcı, arama motorlarının nasıl çalıştığı konusunda da merak içinde olabilir. Arama motorları; webi tarayarak, web sayfalarını dizine ekleyerek ve ardından kullanıcılara arama sonuçlarını sağlayarak çalışır.
Tarayıcılar; web sitelerini ziyaret eden ve bu sitelerden bir sayfanın başlığı, açıklaması ve anahtar sözcükleri gibi bilgileri çıkaran otomatik programlardır. Dizin oluşturucular; daha sonra bu bilgileri alır ve bir arama motorunun veri tabanına ekler. Böylece kullanıcılar, aradığında hızla geri alınabilir.
Birisi arama motoru bir sorgu girdiğinde arama motoru; veri tabanındaki sorgu için en iyi eşleşmeyi bulmak için, sorgudaki anahtar kelimeleri kullanır. Daha sonra sorgunun sonuçlarını bir web sayfasında görüntüler.
Bunun yanında tüm arama motorlarının aynı sonucu vermeyeceği unutulmamalıdır. Verileri indekslemek ve ilişkilendirmek için, özel algoritmalar kullanılır. Bu yüzden her arama motorunda bulmaya çalışacağınız herhangi bir şeyi, o arama motoru bulma konusunda kendi algoritmalarıyla arayacak ve buna göre sonuçları çıkaracaktır.
Bir Arama Motoru Algoritması Nasıl Çalışır?
Arama motoru; kullanıcıların webde bilgi aramasını sağlayan bir web uygulamasıdır. Arama motorları, milyarlarca web sayfasını indeksler ve kullanıcının sorgusuna göre en alakalı sonuçları döndürür.
Bunun yanında arama motorları hangileridir konusu ne kadar merak edilse de bir arama motoru algoritmasının nasıl çalıştığını bilmek de önemli bir konudur. Bir arama motoru algoritması; bir arama motorunun bir kullanıcının arama sorgusuna yanıt olarak, web sayfalarını sıralamak için kullandığı bir dizi talimattır.
Algoritma; bir sayfaya verilen bağlantıların sayısı ve kalitesi, sayfadaki anahtar kelimelerin kullanıcının sorgusuyla alaka düzeyi ve sayfanın yaşı gibi çeşitli faktörleri hesaba katar.
Arama motoru algoritması aynı zamanda; web sitelerinin popülerliğini ve diğer web sitelerinden aldıkları bağlantıların sayısını da dikkate alır. En alakalı ve popüler sonuçlar, genellikle arama sonuçları sayfasının en üstünde görüntülenecektir.
SSS
En iyi arama motoru hangisidir?
En iyi arama motoru %77’lik pazar payıyla Google olurken; ardından Yahoo ve Bing arama motorları gelir.
Farklı Türk arama motorları var mı?
İlk Türk arama motoru Yaani dışında; Ahtapot, Baybul, Camia, Bilgi Bankası gibi Türk arama motorları bulunuyor.
Arama motoru ile ağ tarayıcı arasında fark var mı?
Arama motoru; internetteki bağlı sunucularda barındırılan ağ uygulaması olurken; ağ tarayıcısı, bir cihaza kurulan bir yazılımdır.