İçindekiler
Alan adınızı tescil etmek için bir web hosting firmasının sitesine girip arama yapmak ve uygun uzantıyı seçmek yeterlidir. Dakikalar içinde alan adınızı tescil edebilirsiniz. Hem ülkemizde hem de dünyada alan adı tescili yapan çok fazla site mevcut.
Ancak benim önerim marka değeri bilinen sektörde yer edinmiş büyük firmalardan almanız yönündedir. Google arama motoruna alan adı yada domain yazmanız durumunda ilk sayfa sonuçlarında sektörün en önemli firmaları bulunmaktadır. Bu firmalardan birinden gönül rahatlığı ile alan adınızı alabilirsiniz.
Alan adı alım işlemi aslında kolay bir işlem olmasına rağmen birçok firma genelde web sitesini yapan şahıslara güvenip tescil işlemini de onlara bırakmaktadırlar. Bu durumda web sitesini yapan şahıs ya da kurum her bir alan adı için ayrı bir hesap açmak yerine genelde kendi hesaplarından alan adını tescil etmektedirler.
Burada firma sahiplerini bekleyen önemli bir tehlike var. Bu işlem esnasında eğer webmaster kendi iletişim bilgileri ile bu alan adını almışsa ve bu alan adı global bir alan adı ise (örneğin .com gibi) bu durumda aslında alan adı sizin değil o şahsın adına tescil edilmiş demektir.
Eğer bu şahıs ya da kurum ile bir sorun yaşarsanız alan adınıza ulaşamama, kaybetme gibi riskleriniz mevcut. Alan adı her şeyin başladığı yer olduğundan eğer alan adınıza kendiniz müdahil değilseniz o zaman yaşayabileceğiniz birçok olumsuz senaryo mevcut. Bunları şu şekilde yazabiliriz:
- Alan adınızı tamamen kaybedebilirsiniz.
- Web siteniz çalışmayabilir.
- E-mailleriniz çalışmayabilir.
- Alan adınız sizin için bir tehdit ve şantaj aracı olarak kullanılabilir. Bu olumsuz senaryoları çoğaltmak mümkündür.
Bu sebeple alan adı tescilini bizzat kendiniz yapmalı, kendi iletişim bilgileriniz ve asla erişimini kaybetmeyeceğiniz bir mail adresi tescil etmeniz çok önemlidir. Alan adı tescilinde en kritik durumlardan biri de beyan edilen mail adresidir. Bu mail adresine her zaman erişebilmeniz alan adınızı kontrol edebilmeniz, transfer edebilmeniz ve yenileyebilmeniz açısından hayati öneme sahiptir.
İlerleyen bölümlerde anlatacağımız alan adı iletişim bilgileri ya da whois bilgileri kısmında bu konuyu detaylıca analiz edeceğiz.
Alan adı tescil ederken nelere dikkat etmeliyim gibi bir soruya verilebilecek cevapları da şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Alan adının hangi amaçla alınacağı
- Alan adının hangi sektörde kullanılacağı
- Hedeflenen kitlenin ne olduğu
- Alan adının uzantısı
- Alan adının diğer uzantıları
- Alan adının karakter sayısı
- Alan adı tescil süresi
- Süresi sona eren alan adları
- Rakip analizi
- Domainin daha önce kullanılmış olup olmadığı
- Alan adınızın sosyal medya ile uyumu
Şimdi bu konuları detaylı bir şekilde analiz edelim.
Alan adı tescili hangi amaçla yapılacaktır?
Alan adı almak için birçok sebebiniz olabilir. Bir blog açmak, bir forum sitesi açmak, bir video sitesi açmak, kurumsal bir site açmak vb. birçok şey sayabiliriz. Bu noktada alan adının tek bir amaç ya da birden çok amaca mı hizmet edeceği çok önemlidir.
Örneğin bir şirket sitesi açacaksınız şirket adını içeren bir domain almanız gerekir. Yemek tarifi, şarkı sözü, video gibi bir içeriğiniz olacaksa bu amaçları çağrıştıran bir alan adı almanız daha faydalı olacaktır.
Eğer büyük bir proje yürütecek ve özgün bir marka oluşturacaksınız o zaman daha önce hiç duyulmamış bir anlam ifade eden ya da etmeyen bir domainde tescil edebilirsiniz.
Alan adınızı hangi sektörde kullanmayı düşünüyorsunuz?
Hizmet verdiğiniz ya da hizmet vermeyi hedeflediğiniz sektör ya da sektörleri belirlediyseniz bu durumda en mantıklı ve size en faydalı olacak alan adınızı seçmeniz gerekir.
Örnek verecek olursak eğer kağıt sektöründe üretim yapıyorsanız alan adınız içinde bu kelimeyi kullanmayı düşünebilirsiniz.
Ya da belirli sektörleri barındıran bir sanayi sitesinin reklam işlerini yapmak istiyorsanız, o sanayi sitesinin adını alan adınızda bulundurabilirsiniz.
Tabi burada belirtmiş olalım ki bunlar sadece bir öneri kapsamındadır ve siz bunların hiçbirini yapmayarak istediğiniz bir alan adını da alıp bu hizmetleri verebilirsiniz.
Hedef kitlenizi belirlediniz mi?
İstisnalar hariç genelde tüm web sitelerinin bir amacı ve belirli hedef kitleleri vardır. Bir amaca hizmet etmek için bir web sitesi yapıyorsanız mutlaka hedef kitlenizi de belirlemeniz gerekir. Bazı durumlarda hedef kitleye uygun alan adı tescil etmek size ciddi fayda sağlayabilir. Örneğin sadece Ankara’da nakliye işi yapan bir şehir içi nakliye firmasının içinde ‘Ankara ve Nakliye’ kelimelerini barındıran bir alan adı alması faydalı olacaktır. Başka bir örnek verecek olursak sadece Ankara’da hizmet veren bir oto servisi sadece belirli bir markanın bakım ve servis işlerini yapıyorsa o zaman alan adı ‘ Honda , servis , Ankara’ kelimelerini içerebilir. Yani ankarahondaservisi.(uzantı) gibi bir domain tescil edebilir.
Özel yada genel hedef kitleleriniz olsa bile tamamen farklı bir domain alarak ta o hedef kitleye hizmet vermeniz mümkündür.
Alan adı uzantısı ne olmalıdır?
Alan adı uzantısının ne olacağı genelde en merak edilen kısımdır. Yaygın olan durum şirket, şahıs, bir girişim ya da herhangi bir amaç için aranan ve tercih edilen ilk uzantı .com uzantısıdır. Bunun sebebi bu uzantının Dünya’da en çok kullanılan, en çok satılan ve en büyük markaların kullandığı uzantı olmasındandır. .com uzantısı adeta internet ile özdeşleşmiş bir uzantıdır.
.com uzantısı her ne kadar bu kadar önemli olsa da her zaman bu uzantıyı almanız gerekmez. Çoğu durumda .com uzantısı genelde doludur. Çünkü firmalar, şahıslar ya da geleceği gören birçok girişimci önemli kelimelerin .com uzantılarını tescil etmişlerdir.
Çok fazla alan adı uzantısı olduğunu ve bu uzantıların neler olduğunu ve detaylarını oldukça kapsamlı bir şekilde anlatmıştık. Bu sebeple alan adının uzantısı noktasında çok fazla alternatifiniz bulunmaktadır.
Eğer alan adının .com uzantısı boş ise mutlaka öncelikle onu almanızı tavsiye ediyorum.
Bunun yanında hedef kitleniz sadece ülkemiz ise .com gibi ticari alan adlarını da tescil edebilirsiniz.
Hatta özel meslek grupları için tahsis edilmiş ülkemize özgü alan adlarını da kullanabilirsiniz.
Bir avukatsanız .av.tr , doktorsanız .dr.tr gibi uzantıları almanız zaten sizin hangi alanda faaliyet gösterdiğinizi anlatması bakımından önemlidir.
.tr uzantılı alan adları için ilerleyen bölümlerde oldukça geniş bir değerlendirmemiz olacaktır.
Alan adının diğer uzantılarını almalı mıyım?
Alan adınızı belirlediniz ve tescil ettiniz. Bu noktada şöyle bir soruyu sormak gerekir mi? Alan adımı aldım ama sadece bir tane mi uzantısını almalıyım? Bu sorunun cevabı projenize, o alan adı ile yapacağınız siteden beklentilerinize göre değişim gösterebilir. Ancak uzun soluklu bir proje yapmak, bu alan adı ile belirli hedeflere ulaşmak istiyorsanız popüler ve önemli uzantılarını almanızda fayda vardır. Domainler ile ilgili bir alım satım sitesinde önemli bir yere getirdiğiniz sitenizin popüler diğer uzantılarını satışta görebilirsiniz.
Bazı durumlarda alan adınızın diğer önemli uzantılarını alarak size satmak isteyenler ya da aynı alan adının popüler diğer uzantılarını alarak şantaj için kullananlar bile çıkabilir.
Binlerce uzantı içinde nasıl hareket etmeliyim derseniz önerim şu şekilde:
Bir ticari firmaysanız;
.com
.net
.org
.com gibi uzantıları mutlaka almalısınız.
Elbette bu uzantılardan başka birçok uzantı var ve hepsini almanız pek mümkün olmadığından en çok satılan uzantıları tercih edebilirsiniz.
Alan adının karakter sayısı nasıl olmalıdır?
Alan adınızı alırken mümkün olduğu kadar kısa ifadeler içermesi önemlidir. Seo kriterlerinden birisi de alan adının karakter sayısıdır ve önerim 15 karakteri geçmemesi yönündedir. Alan adının hem akılda kalması marka değeri açısından önem arz ettiğinden uzun alan adlarından kaçınmak gerekir.
Günümüzde 63 karaktere kadar harf ve rakamlardan oluşan alan adları alınabilmektedir. Alan adlarında sadece (-) tire şeklinde özel karakter kullanılabilir ve domainin başında ve sonunda olamaz. Buna rağmen bu tarz bir domain almanızı önermiyoruz. Alan adınız mümkünse Türkçe karakter içermemeli ve mümkün olduğu kadar kısa olmalıdır.
Bir araştırmada dünyanın en popüler sitelerinin karakter sayıları 3-10 karakter arasındadır.
Alan adı karakter sayısı ile ilgili şu makaleyi inceleyebilirsiniz. https://www.gaebler.com/Domain-Length-Research.htm
Alan adı tescil süresi ne kadar olmalıdır?
Alan adı tescil süreleri domaine göre değişmektedir. Bazı alan adları 10 yıla kadar tescil edilebilirken bazıları ise daha kısa süreler için tescil edilebilir.
Örneğin .com alan adınızı ilk tescil sırasında 10 yıllığına bile almanız mümkün. Bunun yanında birer yıl olarak ta gitmeniz mümkün.
.tr uzantılı domainler en fazla 5 yıllığına tescil edilebiliyor.
Domain tescil süresinde kritik olan ve gözden kaçırılan bir durum ise SEO kriterleri bakımından alan adının tescil süresi önemli bir etken. Google SEO bakımından alan adının yaşının değerli olduğu bilinen bir durumdur.
Bunun yanında alan adınızı uzun süreli olarak tescil etmeniz olası sıkıntılardan sizi kurtarabilir. Ne gibi sıkıntılar bunlar?
Birçok alan adı sahibi şahıs ya da firma alan adının ne zaman süresinin dolduğunu bilmiyor. Öyle ki bırakın süresini bu alan adı hangi firmadan tescil edilmiş, kendi adına mı alınmış onu bile bilmiyor.
Alan adınızın süresi dolduğunda itibarınız yerle bir olabilir. Siteniz çalışmıyor, mailleriniz çalışmıyor, iletişim formlarınız duruyor eğer var ise reklamlardan gelen tıklamalar boşa gidiyor ve büyük sıkıntılar yaşamaya başlıyorsunuz.
Alan adları sona erdiğinde bazı firmalar makul park sayfaları yayınlayabilirken bazı firmalar ise marka değerinizi derinden etkileyebilecek park sayfaları koyabilirler.
Bu tip bir durumla karşılaşmamak adına alan adınızı mutlaka uzun süreli olarak tescil etmelisiniz.
Alan adınızın süresi doldu ise itibarınız tüm iletişiminiz sona erebilir demiştik ama yine de alan adı sahibini koruyucu önemler sayesinde alan adınızı hızlıca yenilemeniz mümkün.
Alan adımın süresi sona ermiş bu durumda ne yapmalıyım?
Alan adı sürenizin sona ermiş olması size ciddi zararlar verse bile, belirli süreler içinde alan adınızı tekrar alabilmeniz mümkün.
Bir alan adının süresi dolduğu zaman üç aşamadan oluşan bir bekleme periyodu bulunuyor. Bunlar;
- Expired Period: İlk 30 günlük süredir.
- Redemption Grace Period: 30 -60 günlük dilim
- Pending Deletion Period: 60 günden sonraki 5 günlük dilim.
Şöyle özetleyecek olursak bir alan adınızı var ve siz son yenileme gününde unuttunuz. Bu durumda alan adınızı ilk 30 günlük sürede tekrar alabilmeniz mümkün. Ancak bu periyotta firmaların alan adı ücret politikasına göre farklı ücretler ödeyebilirsiniz. Ancak bu periyotta ödeyeceğiniz miktar çok rahatsız edici olmayacaktır.
İlk 30 gün içinden yenileme yapmazsanız tabiri caizse cezalı duruma düşüyorsunuz ve bu durumda alan adınızı tekrar alabilmeniz için ilk tescil ücretinin 10 hatta 20 katı ücret ödeyebilirsiniz. Bu miktarlar tamamen tescil firmasının ücretlendirmesine bağlı. Her ne kadar durum bu kadar kötü olsa da yine de bir şansınız mevcut.
Yani 60. Gün dolmadan alan adınızı tekrar alabilirsiniz.
Ancak son periyota gelmişsiniz artık alan adınızı alamazsınız ve 5 gün içinde alan adınız silinerek tekrar tescile açılır.
Tekrar tescile açıldığında alan adınızı yeniden register edebilirim diye bir düz mantık yürütebiliriz. Ancak burada sıkıntılı bir durum var. Siz 5 gün bekleyip alan adınızı alırım diye girip baktığınızda başka birisi tarafından alınmış şekilde görebilirsiniz.
Bu konuya ilerleyen yazılarımızda değineceğiz.
Aşağıda hazırlamış olduğumuz infografik, alan adları ile ilgili periyotları net bir biçimde anlatmaktadır.
Alan adı alırken rakip analizi yapmalı mıyım?
Hangi sektörden olursanız olun mutlaka rakipleriniz vardır ve rakiplerinizi analiz edip dijital mecralarda neler yaptıklarını araştırmadan onların önüne geçmeniz mümkün değildir. Aslında bu başlık daha çok SEO ile ilgili görünüyor olabilir.
Ancak şöyle düşünürsek alan adı tescil ederken rakip analizinin ne derece önemli olduğu ortaya çıkar.
Sektörünüzle ilgili anahtar kelimeleri arattığınızda eğer rakiplerinizin birden fazla sitesi olduğunu görüyorsanız ve bu alan adları sıralamalarda iyi yerler elde etmiş ise sizde buna göre alan adı sayınızı çoğaltmanızda fayda vardır.
Rakiplerin alan adları uzantıları size yeni alan adı tescili noktasında fikir verebilir.
Tescil etmek istediğim alan adı daha önce kullanılmış olabilir mi?
Bir projeniz var ve bir alan adı almak için sorgulama yaptınız ve tescil edilebilir bir alan adı buldunuz. Bu alan adını almadan önce acaba geçmişi var mı diye sormak gerekir mi? Sorumuzun cevabı Evet.
Eğer alan adı daha önce kullanılmış ise hala arama motorlarında çeşitli indexler ve bazı backlink bağlantıları olabilir. Bu durum sizin SEO açısından zarar görmenize sebep olabilir. Özellikle de toxic backlink , sorunlu index yapıları var ise ciddi sıkıntılar yaşayabilirsiniz.
Backlink konusu başlı başına uzmanlık gerektiren ve oldukça detaylı bir konu. Çeşitli araçlar ile bu durumları bulmanız mümkündür. Ama bu noktada en iyisi bir bilişim danışmanı ya da bir seo uzmanına başvurmanız daha doğru olacaktır.
Alan adları ile sosyal medya hesapları ile uyumlu olmalı mıdır?
Ciddi bir proje yürütmek istiyorsanız ve bu projenin önemli bir marka değeri olacağını öngörüyorsanız bu durumda sosyal medya tarafında açılacak hesaplarda kullanılacak hesap adları ile alan adınızın uyumlu olması önem arz eder.
Yani düşünün siz çok büyük bir markasınız domain adresiniz örneğin abcdef olsun. Sosyal medyada bu kullanıcı adlarının da sizde olmasının önemi tartışmasız çok önemlidir.
Bu konu hakkında farklı düşünülebilir ancak benim önerim alan adınız ile popüler sosyal medya platformlarında açılacak hesap adlarınız aynı olsun.
Yani apple.com ele alalım. Twitter da apple kullanıcı adının başka birine ait olmasını düşünebilir misiniz? Bu yönden bakarsak insanlar nezdindeki marka algısının birçok yönü vardır.